Svijet

Više od 400 miliona Kineza putuje u vrijeme Nove godine

Autor: Biznis.ba
Više od 400 miliona Kineza putuje u vrijeme Nove godine

Uoči kineske Nove godine koja će obilježiti prvu nedjelju februara, očekuje se da će više od 400 miliona ljudi krenuti na put, na porodična okupljanja ili zbog turizma, pokazuju podaci kineske agencije za putovanja Sitrip.

Prema procjenama agencije, oko sedam miliona će otputovati u inostranstvo tokom ovog praznika, najdužeg "raspusta" u Kini, prenosi Rojters.

U azijskim zemljama poput Tajlanda i Japana, očekuje se povećan broj Kineza u odnosu na isti period prošle godine, ali broj onih koji putuju u SAD, Australiju i Novi Zeland bilježi skoro neprimjetan rast.

Hanter Vilijams ispred konsultantske agencije sa sjedištem u SAD navodi da se primjećuje usporen rast broja posjetilaca i smanjen nivo troškova po osobi tokom posjete Americi.

Prema njegovim riječima, prosječna potrošnja u inostranstvu prije godinu dana u ovom periodu iznosila je oko 855 dolara, u poređenju sa oko 1.190 dolara u 2016. godini.

Britanska agencija navodi da se kineski turisti ove godine drže jeftinijih destinacija tokom praznika zbog trgovinskih tenzija koje vladaju između SAD i Kine, kao i zbog usporenog privrednog rasta svoje zemlje.

Najpopularnije destinacije za kineske turiste su, prema podacima kineske agencije, Tajland, Japan, Idonezija, Singapur, a sve one su udaljene od Pekinga i Šangaja oko sedam sati leta.

Biznis.ba / Tanjug