Nezavidna pozicija

Vlasnici njemačkih firmi imaju jedan veliki problem

Autor: Biznis.ba
Vlasnici njemačkih firmi imaju jedan veliki problem
Foto: Unsplash

U Njemačkoj vlasnici malih i srednjih preduzeća sve češće nemaju kome da prepuste upravljanje firmom.

U ovom trenutku skoro trećina tih vlasnika imaju najmanje 60 godina i tragaju za nasljednikom.

Udio preduzetnika kojima je potreban neko da preuzme vođenje posla u proteklih šest godina je skočio sa 35 na 41 posto, navodi njemačka državna razvojne banke KfW u novoj studiji. Pritom, očekuje se da će se problem samo zaoštravati.

"Rupa u sektoru malih i srednjih preduzeća raste", izjavila je Frici Keller, glavni ekonomista KfW.

"Demografske promjene su takve da broj starijih vlasnika preduzeća koji razmišljaju o potencijalnom nasledniku raste", rekla je Keller.

Naime, stopa nataliteta je u padu, dok najmnogoljudnija generacija baby-bumera polako polazi u penziju. Pored toga, uopšte popušta interes mladih da pokrenu ili preuzmu neki posao.

Samo do kraja ove godine oko 224.000 vlasnika malih i srednjih firmi planira da se povuče - to je šest posto među 3,81 miliona njemačkih firmi sa do 500 miliona eura prometa godišnje.

U prvoj polovini prošle godine, bezmalo tri čevrtine anketiranih vlasnika je reklo da teško pronalaze nasljednika.

Manji dio ispitanika, oko 30 odsto, glavnu prepreku predaji posla vidi u cijeni birokratskih zahtjeva, a slede zakonski lavirint, za 28 odsto i finansijska pitanja, za 16 odsto. Anketa je dozvoljavala všestruke izbore.

Mnogi vlasnici se stoga opredeljuju za gašenje posla: Do kraja ove godine to namjerava da učini 97.000 preduzetnika, odnosno tri odsto njih. Među njima, 63 posto ima porodicu iz koje niko ne želi da nastavi poslovanje.

Pritom, većina anketiranih, 57 odsto, kaže da želi da firma ostane u porodici, a 43 odsto je voljno da je prepusti nekom drugom preduzetniku, 28 odsto je spremno da firmu prepusti nekom od zaposlenih, a 21 odsto suvlasniku.

Ispitanii su i na to pitanje mogli da odgovore sa više opcija.