Svijet

Vodafone pokrenuo prvu 5G mrežu u Njemačkoj

Autor: Biznis.ba
Vodafone pokrenuo prvu 5G mrežu u Njemačkoj

​Telekomunikacijski operater Vodafone pokrenuo je u utorak prvu komercijalnu 5G mobilnu mrežu u Njemačkoj. Mreža ima 25 odašiljača u Dizeldorfu, Kelnu, Dortmundu i nekim drugim gradovima, priopćila je njemačka novinska agencija dpa.

Korisnici Vodafona moći će koristiti mrežu danas, a korištenje ove brze veze koštat će ih dodatnih pet eura mjesečno. Vodafone trenutno nudi uređaje proizvođača koji omogućavaju povezivanje na 5G Huaweija i Samsunga.

5G Vodafone mreža je još uvijek vrlo ograničena - tvrtka u Njemačkoj osigurava 4G vezu sa 25.000 baznih stanica. U avgustu bi se broj stanica za 5G trebao povećati na 50.

"Ove godine namjeravamo razraditi i prikupiti odgovore", rekao je Gerhard Mack iz Vodafonea, dodajući kako planiraju ubrzati izgradnju mreže u 2020. i izgraditi hijade baznih stanica za 5G.

Na kraju iduće godine, svakih osam Nijemaca trebao bi živjeti u dosegu 5G stanice, a godinu kasnije, svaki četvrti, predviđaju. Dodaju da će koristiti postojeće 4G stanice, tako da "nećemo vidjeti mnogo više antena nego što ih je sada", rekao je Mack.

(Indikator.ba)