Svijet

Volkswagen očekuje pad proizvodnje i naredne godine

Autor: Biznis.ba
Volkswagen očekuje pad proizvodnje i naredne godine

Haos koji je izazvao nedostatak dijelova prijeti da vrati automobilsku industrije nekoliko decenija unazad, bar kada je riječ o broju proizvedenih vozila na godišnjem nivou.

Iako neki rukovodioci automobilskih velikana vjeruju da će sljedeće godine doći do poboljšanja na ovom planu, u Volkswagenu ne dijele takav optimizam.

Kako javlja njemački Manager Magazine, u Volkswagenu ne vide realan scenario u kom će se naredne godine stvari popraviti na ovom planu.

Šta više, očekuju da 2022. proizvedu oko osam miliona automobila, što će biti milion manje nego ove godine.

Neimenovani izvori navode da će čak i u najboljem slučaju obim proizvodnje biti manji nego 2021. Slično je i sa Audijem, čije je pres odjeljenje dalo zvanično saopštenje.

"Ne očekujemo da će se situacija sa nabavkom mikročipova stabilizovati sledeće godine", kažu nadležni u Audiju.

Isto je i kod Škode koja je u potpunosti zaustavila proizvodnju u češkoj fabrici pokraj Mlade Boleslav. Radnici će biti na odmoru od 23. decembra do 10. januara.

Oliver Blum, izvršni direktor Porschea, rekao je da se ta marka ove godine vrlo dobro nosila sa nedostatkom spornih komponenti, prije svega zbog preferencija grupacije da se one usmjere na vozila koja donose najviše profita. Ipak, i on je pesimista.

"Svako ko misli da će ovaj problem nestati sljedeće godine se grdno vara", kazao je nedavno šef Porschea, prenosi AutoRepublika.

Biznis.ba