Svijet

Volkswagen prodao dionice i fabriku u Rusiji

Autor: Biznis.ba
Volkswagen prodao dionice i fabriku u Rusiji

Volkswagen je saopćio da je prodao svoje dionice u Rusiji te napustio ovu zemlju.

Njemački brend je postigoa dogovor s kompanijom Art-Finance LLC koju finansijski podržava lokalni diler Avilon, tako da će sve Volkswagenove lokalne podružnice među kojima su Volkswagen Components and Services LLC, Scania Leasing LLC, Scania Finance LLC i Scania Insurance LLC pripasti investitoru.

Volkswagen je izdao kratko saopćenje u kojem potvrđuje da je dogovor odobrila ruska vlada, no podataka o cijeni nema iako se vjeruje da je Avilon isplatio oko 135 miliona za Volkswagenov biznis u Rusiji. Možda i najvažnija Volkswagenova aktivnost u ovoj zemlji, proizvodno postrojenje u Kalugi, također je dio dogovora. Cijela uvoznička struktura s biznisima distribucije i prodaje, kao i uposlenicima, sada je u vlasništvu lokalnog investitora.

Volkswagen je navodno investirao više od 800 miliona dolara da izgradi postrojenje Kaluga 2007. godine, a 135 miliona dolara dobijenih od prodaje pokriva samo dio te investicije. Međutim, s obzirom na probleme koje je VW imao s ruskim vlastima, dogovor se može smatrati zadovoljavajućim za njemačku kompaniju.

Prije dva mjeseca je ruski sud zamrznuo svu Volkswagenovu imovinu u Rusiji zbog dogovora koji je imao s GAZ-om, lokalnim proizvođačem laganih komercijalnih vozila. Volkswagen je navodno okončao dogovor s firmom u augustu, no GAZ je tužio njemački brend tražeći 201,3 milion dolara zbog kršenja ugovora. Volkswagen je prekinuo proizvodnju i prodaju automobila u Rusiji nedugo nakon što je ova zemlja izvršila invaziju na Ukrajinu, ali je prodaja biznisa i imovine bila mnogo teži zadatak.

Hyundai također čeka konačno odobrenje vlade jer je obavio razgovore s kazahstanskom kompanijom koja bi trebala kupiti imovinu južnokorejskog proizvođača u Rusiji. Dogovor između dvije strane je već potpisan, ali se čeka odobrenje vlade.

Biznis.ba