Svijet

Volvov Polestar otvario tvornicu u Kini radi izvoza u Evropu i SAD

Autor: Biznis.ba
Volvov Polestar otvario tvornicu u Kini radi izvoza u Evropu i SAD

U jeku rastućih trgovinskih napetosti, Volvov elektronski brand Polestar nastavio je sa planovima za izvoz  svog modela kineske proizvodnje u Sjedinjene Države, u narednoj godini, saopćio je u utorak direktor automobilske kompanije.

Polestar je danas otvorio tvornicu u zapadnom gradu Chengdu za proizvodnju Polestar 1, hibridnog kupea s dvoje vrata koji koristi i benzin i električnu energiju i s karoserijom je od ugljičnih vlakana.

Prodaja Polestara 1 u Evropi počela je u ovoj godini, po cijeni od oko 150.000 eura, saopćio je direktor Polestara Thomas Ingenlath. Kazao je da bi prodaja u SAD-u trebala početi u narednoj godini.

Kineski proizvođač vozila Geely Holding od 2010. godine vlasnik je kompanije Volvo Cars.

Američki predsjednik Donald Trump trebao bi u novembru objaviti eventualnu akciju protiv uvoza vozila nakon istrage koja ima za cilj ustanoviti eventualne štete po nacionalnu sigurmost. Trump je izjavio da će Washington održati razgovore s Evropskom unijom, Japanom i eventualno drugim zemljama u kojima će najvjerovatnije najaviti smanjenje uvoza.

Kina izvozi relativno malo vozila u Sjedinjene Države, ali je Trump uveo kaznene tarife do 30 posto na ostale kineske proizvode, u borbi oko trgovine i tehnologije. Neki proizvođači izmještaju proizvodnju iz Kine kako bi izbjegli Trumpove visoke tarife.

- Očigledno bismo voljeli da politički čelnici uvedu ravnomjerne tarife kako bi razvili poštenu i slobodnu trgovinu među svim zemljama - izjavio je Ingenlath.

- Zadatak koji je pred svijetom i mislim da bi ga svaki političar trebao prihvatiti, jeste da naporno radimo na pitanju okoliša. To je ono čemu sve rasprave i energija trebaju biti posvećeni - kazao je on, prenosi Associated Press.

(FENA)