Svijet

Von der Leyen: 'Kina izvozi u EU tri puta više nego što uvozi, to nije održivo'

Autor: Biznis.ba
Von der Leyen: 'Kina izvozi u EU tri puta više nego što uvozi, to nije održivo'

Kina izvozi u Evropsku uniju tri puta više nego što uvozi i tako velik trgovinski deficit nije održiv, ocijenila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen uoči summita EU-Kina, koji počinje u četvrtak u Pekingu.

"Trgovinska neravnoteža udvostručila se u posljednje dvije godine i dostigla iznos od gotovo 400 milijardi eura", rekla je Von der Leyen u intervjuu za European Newsroom (ENR), zajednički projekt 20-ak evropskih novinskih agencija.

Von der Leyen upozorava da je evropski izvoz u Kinu tek nešto veći od izvoza u Švicarsku. "U obostranom je interesu da se naši trgovinski odnosi uravnoteže, da imamo održivu trgovinu između EU i Kine. I u kineskom je interesu da trgovinski odnosi budu održivi i evropski lideri neće dugo tolerisati neravnotežu u trgovinskim odnosima", rekla je Von der Leyen.

Dodala je da Evropska unija ima alate za zaštitu svoga tržišta, ali da radije pribjegava dogovorenom rješenju. Evropska unija nastoji smanjiti ovisnost o Kini i istodobno ne prekidati odnose. Evropska strana se žali na zatvorenost kineskog tržišta za evropske kompanije i na skrivene subvencije, koje kineskim kompanijama daju neopravdanu prednost.

"Na jedinstvenom evropskom tržištu mi štitimo pošteno tržišno takmičenje i isto tražimo i kada je riječ o globalnim akterima koji dolaze na naše tržište", rekla je Von der Leyen.

Von der Leyen, koja će u Pekingu predstavljati EU zajedno s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, kaže da je sastanak, "summit izbora" između različitih opcija za poboljšanje odnosa.

Na prvom mjestu je uspostavljanje ravnoteže u trgovini, zatim pozicioniranje prema ruskom ratu protiv Ukrajine i krizi na Bliskom istoku te udruživanje snaga u borbi protiv klimatskih promjena i u zaštiti bioraznolikosti.

Evropska unija je također suočena s viškom proizvodnje pojedinih proizvoda, koji se subvencioniraju u Kini, poput aluminija ili čelika, zbog čega neki globalni akteri zatvaraju svoja tržišta za tu kinesku robu, što onda povećava pritisak na evropsko tržište.

Kineski električni automobili počeli su ugrožavati evropske proizvođače, jer zbog subvencija mogu ponuditi niže cijene, stoga je Komisija poduzela istragu o tome. Ta istraga još nije dovršena i to pitanje će također biti na dnevnom redu summita.

"Dampinške cijene nisu održive i bilo koji subvencionirani proizvodi koji preplavljuju tržište dampinškim cijenama imaju kratkoročni učinak kako bi stekli tržišno dominantnu poziciju. Ali nakon toga dolazi do obrata kada se previše tržišne moći koncentrira kod jednog proizvođača dolazi do nerazmjerno rastućih cijena", rekla je predsjednica Komisije.

Von der Leyen je kazala da će EU nastaviti tražiti od Kine da utječe na Rusiju u vezi s njezinom agresijom na Ukrajinu. Evropska strana će na summitu postaviti i pitanje zaobilaženja sankcija koje je uvela protiv Rusije. "Mi smo u intenzivnom dijalogu s kineskom stranom i tražimo od nje da djeluje po tom pitanju", rekla je, prenosi HINA.

(Biznis.ba)