Osvrt na sastanak

Vučić: Zemlje BRIKS-a ne mogu postići zajedničku valutu

Autor: Biznis.ba
Vučić: Zemlje BRIKS-a ne mogu postići zajedničku valutu
Shutterstock/William Potter

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao o gasnom aranžman za Srbiju i da je za ovu zimu obezbjeđen gas po veoma dobrim cijenama.

"Razgovarali smo o gasnom aranžmanu i očekujem da uz određene kompromise za stvari iz prošlosti krenemo u razgovore o dugoročnom aranžmanu sa Ruskom Federacijom. Uspjeli smo za ovu zimu da obezbjedimo po sljedećoj formuli na dnevnom nivou šest miliona kubnih metara gasa plus dva miliona za ruske kompanije koje troše u Srbiji - Petrohemiju, TETO Novi Sad, TETO Pančevo i NIS. Istovremeno smo razgovarali o ta tri miliona dodatnih fleksibilnih količina kubnih metara gasa", rekao je Vučić gostujući na RTS.

Govoreći o organizaciji BRIKS, Vučić je naveo da bi ozbiljna rasprava o njoj mogla da se u Srbiji dogodi u roku od godinu i po ili dvije, ako BRIKS bude uspio da sadržajem popuni svoje mehanizme.

"Ukoliko i kroz kriptovalute budu uspeli da postignu određene uspjehe u zajedničkom ili jedinstvenom sredstvu plaćanja, jer zajedničku valutu je nemoguće da postignu. Ali to će svakako biti niži nivo zajedništva od onoga koji postoji u EU", rekao je Vučić i dodao da Srbija mora da napreduje na svom evropskom putu.