Svijet

WTO upozorava na prve znakove deglobalizacije međunarodne trgovine

Autor: Biznis.ba
WTO upozorava na prve znakove deglobalizacije međunarodne trgovine

Međunarodna trgovina ostaje globalizirana, ali se pojavljuju prvi znakovi fragmentacije te veze, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u novom izvješću.

Geopolitičke napetosti već utječu na globalne trgovinske tokove, a fragmentacija međunarodne trgovine mogla bi ugroziti gospodarski rast i razvoj.

Ideja deglobalizacije bila je izraženija od početka pandemije Covid-19, koja je paralizirala lance opskrbe iz Kine, i ruskog napada na Ukrajinu. Prema izvješću francuske novinske agencije AFP, WTO je primijetio da je rast svjetske trgovine već značajno usporen tokom globalne financijske krize 2009. godine.

- U ovoj fazi usporene globalizacije, postavlja se pitanje jesmo li možda već u fazi deglobalizacije - rekao je glavni ekonomist WTO-a Ralph Ossa za AFP, prenosi SEEbiz.

Njegov tim zagovara reglobalizaciju ili njezino ponovno intenziviranje.

- U sustavu međunarodne trgovine već postoje jasno vidljive pukotine - naglasio je.

WTO ovoga puta nije spominjao konkretne zemlje, ali  jasno je da se radi o sve većem jazu između Zapada s jedne strane i Kine i Rusije s druge strane. Rast trgovine između njih  je oko šest posto veći nego između Zapada i drugih gospodarstava.

Kad bi se svjetska trgovina podijelila u dva bloka, najveće bi gubitke pretrpjele najmanje razvijene zemlje, upozorava WTO.

Biznis.ba