Prognoze

WTTC: Turizam bi mogao srušiti rekorde u 2024. godini

Autor: Biznis.ba
WTTC: Turizam bi mogao srušiti rekorde u 2024. godini
Foto: Ilustracija

Turistička i industrija mogla bi u 2024. godini srušiti rekorde te globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) pridonijeti s više od 11 biliona američkih dolara, čime će potvrditi autoritet globalne ekonomske sile, prognozira Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC).

U istraživanju provedenim u saradnji s Oxford Economicsom, WTTC koji zastupa interese turističke i industrije putovanja, predviđa rekordnu turističku 2024. godinu.

“Turizam i putovanja u 2024. će doprinijeti globalnom BDP-u s dodatnih 770 milijardi dolara u odnosu na prethodni rekord, generirajući jedan na svakih 10 dolara širom svijeta”, kažu iz WTTC-a, uz ocjenu da turizam u svijetu sada prosperira nakon pandemije i očekivanje da će 142 od 185 analiziranih zemalja nadmašiti prethodne nacionalne rekorde.

Istraživanje je pokazalo, prenosi Hina, i da je taj sektor “prepun mogućnosti” te obuhvaća gotovo 348 miliona radnih mjesta u svijetu, što je porast za više od 13,6 miliona radnih mjesta u usporedbi s najvišim nivoom u pretpandemijskoj i (zadnjoj) rekordnoj 2019. godini.

Očekuje se da će potrošnja na međunarodna putovanja biti blizu onoj iz 2019. i dosegnuti gotovo 1,9 biliona dolara, kao i da će i domaći turisti potrošiti više nego bilo koje godine do sada odnosno oko 5,4 biliona dolara, prenose Financije hr.

Iz WTTC-a kažu i da je 2023. godina, kada je turistički sektor u pitanju, uprkos ekonomskim neizvjesnostima i geopolitičkim potresima, pokazao napredak.

“Čineći 9,1 posto globalnog BDP-a s nešto više od 9,9 biliona dolara u 2023. finansijski učinak turizma i putovanja bio je najveći od zlatne 2019. godine, zaostajući za njom samo četiri posto. Povećan je i broj radnih mjesta za dodatnih 27,4 miliona, na ukupno gotovo 330 miliona”, iznose iz WTTC-a.

Rasla je i međunarodna turistička potrošnja u odnosu na 2019., za 33,1 posto, na 1,63 biliona dolara, a povećala se i domaća potrošnja za 18 posto, na gotovo pet biliona dolara.

Predsjednica i glavna izvršna direktorica WTTC-a, Julia Simpson, poručila je da “sektor putovanja i turizma ostaje globalna ekonomska sila” te da se ne radi samo o obaranju rekorda, nego više o oporavku i “povratku sektora u najboljem izdanju nakon nekoliko teških godina”.

“Ipak, postoji rizik. Vlade SAD-a i Kine trebale bi podržati svoje nacionalne sektore putovanja i turizma. SAD i Kina će i dalje ‘patiti’ dok se u drugim zemljama međunarodni posjetitelji vraćaju mnogo brže”, navela je Simpson s obzirom na to da se te dvije velike svjetske sile u turizmu nešto sporije oporavljaju.