Svijet

Xi: Kina spremna da nastavi pregovore s Filipinima o nafti i gasu

Autor: Biznis.ba
Xi: Kina spremna da nastavi pregovore s Filipinima o nafti i gasu

Kina je spremna da nastavi pregovore o nafti i gasu i "srdačno" se bavi pomorskim pitanjima s Filipinima, izjavio je kineski predsjednik Xi Jinping u srijedu, prenosi kineska državna televizija.

Xi je razgovarao s filipinskim kolegom Ferdinandom Marcosom mlađim, koji je u trodnevnoj posjeti Pekingu.

Teritorijalne pretenzije Pekinga u Južnom kineskom moru, koje je bogato naftom, plinom i ribom i kojim godišnje prođe oko 3 milijarde dolara vrijedne brodske trgovine, izvor su napetosti između Pekinga i nekih zemalja jugoistočne Azije, među kojima i Filipina.

Filipini su ranije izrazili zabrinutost zbog prijavljenih kineskih građevinskih aktivnosti i "nakrcavanja" kineskih brodova u spornim vodama Južnog kineskog mora.

- Također smo razgovarali o tome šta možemo učiniti da idemo naprijed, kako bismo izbjegli sve moguće greške i nesporazume koji bi mogli stvorti veći problem od onoga koji već imamo - rekao je Marcos novinarima.

Marcos je naglasio da je dobio Xijevo obećanje o kompromisu i rješenju koje bi filipinskim ribarima moglo omogućiti da djeluju u svojim istorijskim ribolovnim zonama.

Iako su Filipini bili vojni saveznik Sjedinjenih Država, pod prethodnim liderom Rodrigom Duterteom, oni su ostavili po strani teritorijalni spor oko Južnog kineskog mora u zamjenu za kineska ulaganja.

Xi je u srijedu poručio Marcosu da je Kina spremna zajednički istraživati resurse nafte i plina u nespornim područjima mora, sarađivati s Filipinima na solarnoj energiji i energiji vjetra i povećati uvoz ribljih proizvoda.

Dvije zemlje potpisale su u srijedu 14 bilateralnih sporazuma, uključujući one o poljoprivredi, infrastrukturi, razvojnoj saradnji, pomorskoj sigurnosti i turizmu, saopćeno je iz ureda filipinskog predsjednika.

Xi je također obećao široku saradnju, od podrške kineskim investicijama do Filipina, do pomoći susjedu da razvije svoja sela i poljoprivrednu tehnologiju, osnovno obrazovanje, meteorologiju i istraživanje svemira, te vakcine.

Marcosova posjeta dolazi u trenutku kada Xi ponovo otvara kineske granice svijetu nakon tri godine izolacije kako bi se zaštitio od pandemije COVID-19. Xi je pozdravio Marcosa bez maske dok su obojica prisustvovali ceremoniji dobrodošlice u Velikoj dvorani naroda, golemoj zgradi u srcu kineske prijestolnice.

Markos se u srijedu sastao i sa odlazećim kineskim premijerom Li Keqiangom i čelnikom parlamenta Li Zhanshuom, prenosi Reuters.

Biznis.ba / FENA