ministrica finansija

Yellen: Američka ekonomija i dalje je snažna

Autor: Biznis.ba
Yellen: Američka ekonomija i dalje je snažna
Foto: Janet Yellen

Ministrica finansija Janet Yellen pokušala je u subotu uvjeriti javnost da je američka ekonomija i dalje snažna, uprkos nizu slabih izvještaja o poslovima koji su uznemirili ulagače i opteretili berzu.

"Svjedoci smo manje pomame u pogledu zapošljavanja i otvaranja radnih mjesta, ali ne vidimo značajna otpuštanja", rekla je Yellen na Texas Tribune Festivalu u Austinu. "Sada pažljivo pratim rizik pada na strani zapošljavanja, ali ono što mislim da vidimo i nadam se da ćemo nastaviti vidjeti je dobro, solidno ekonomija."

Yellen je rekla da je rast radnih mjesta usporen u usporedbi s "pomahnitalom zapošljavanja" kada su se SAD ponovno otvorile nakon pandemije Covid-19, ali je ekonomija "duboko u oporavku" i "u osnovi radi s punom zaposlenošću".

Komentari ministra finansija dolaze dan nakon što je Ured za statistiku rada izvijestio o još jednom mjesecu podataka o radnim mjestima koji su niži od očekivanog.

Plate s iznimkom poljoprivrede, mjera otvaranja radnih mjesta u SAD-u, porasle su za 142.000 u augustu, što je manje od predviđanja Dow Jonesa od 161.000. Gospođica je obnovila zabrinutost zbog usporavanja tržišta rada, pri čemu je S&P 500 pao u petak i završio najgoru sedmicu od marta 2023.

Stopa nezaposlenosti pala je, međutim, na 4,2%, a rast radnih mjesta u augustu bio je veći nego u julu. Tržište dionica naglo se rasprodalo početkom prošlog mjeseca, nakon što je slabi izvještaj iz jula izazvalo obnovljene strahove od recesije u SAD-u.

Yellen je u subotu pokušala smiriti nervozu zbog stanja ekonomije: "Ne vidim da bljeskaju crvena svjetla."

Podaci o zapošljavanju potaknuli su zabrinutost oko toga može li Federalna rezerva postići takozvano "meko slijetanje", podizanjem kamatnih stopa kako bi se inflacija stavila pod kontrolu i potom provođenje rezova prije nego što ekonomija uđe u recesiju. Očekuje se da će Fed ovaj mjesec sniziti kamatne stope.

Yellen je rekla da je SAD na tom putu: “Stvarno je bilo nevjerovatno što smo uspjeli smanjiti inflaciju tako značajno kao što smo mi uspjeli. To je ono što bi većina ljudi nazvala mekim slijetanjem”, rekla je.