Svijet

Zbog prelaska na električne automobile u Njemačkoj se sprema više od 400 hiljada otkaza

Autor: Biznis.ba
Zbog prelaska na električne automobile u Njemačkoj se sprema više od 400 hiljada otkaza

Autoindustrija bi zbog prelaska s benzinskih i dizelskih motora na one električne do 2030. godine samo u Njemačkoj moglo ostati čak 410 hiljada radnika.

Ovo predviđaju stručnjaci iz Nacionalne platforme za budućnost mobilnosti (NPM), savjetodavnog vijeća njemačke vlade.

Reuters piše kako električni motori imaju manje dijelova i nisu toliko zahtjevni za održavanje, što je dobra vijest za njihove korisnike, no ne i osobe zaposlene u tradicionalnoj automobilskoj industriji.

Tako bi samo u proizvodnji motora i mjenjača u idućih deset godina bez posla trebalo ostati gotovo 90 hiljada ljudi, a velik broj njih bez svojih radnih mjesta ostat će i zbog automatizacije, odnosno robota i softvera koji će u tvornicama zamijeniti ljudsku radnu snagu.

Njihov pesimizam ipak ne dijeli glavna njemačka organizacija automobilske industrije (VDA) iz koje kažu da su ta predviđanja bazirana na nerealno ekstremnom scenariju.

Prema informacijama objavljenim prošle godine, u njemačkoj automobilskoj industriji u 2018. bilo je zaposleno 834 hiljade ljudi, što je najviše zaposlenih od 1991. S obzirom na to da se ove godine predviđa globalni pad prodaje automobila, može se očekivati da će i njemačke automobilske kompanije podijeliti otkaze svojim zaposlenicima.

Biznis.ba