Svijet

Zbog problema s vjetroelektranama izgubili gotovo tri milijarde eura

Autor: Biznis.ba
Zbog problema s vjetroelektranama izgubili gotovo tri milijarde eura

Njemačka energetska kompanija Siemens Energy danas je izvijestila o gubitku od 2.9 milijardi eura u trećem tromjesečju svoje fiskalne godine, što je najveći gubitak otkad je osnovana 2020. godine kao kompanija kći njemačkog industrijskog proizvođača Siemensa.

Na razočaravajuće rezultate uglavnom su utjecali troškovi podružnice koja posluje s vjetroturbinama Siemens Games te s tim povezani negativni porezni učinci.

Prihod kompanije Siemens Energy porastao je u drugom ovogodišnjem tromjesečju za osam posto, na 7.5 milijardi eura. Kompanija sada očekuje rekordni gubitak od 4.5 milijardi eura u svoj finansijskoj godini, koja traje do kraja septembra, prenosi Hina.

U junu je Siemens Energy povukao svoje ranije dane smjernice za poslovne rezultate u ovoj godini, upozorivši da je utvrdio probleme u dijelovima vjetroelektrana. Većina problema detektirana je u vjetroelektranama na kopnu od 108 gigavata, uključujući lopatice i ležajeve, a sve to moglo bi prouzročiti veliku štetu kompaniji.

Sada je kompanija objavila kako očekuje 1.6 milijardi eura troškova za popravke i zamjene uočenih nedostataka na kopnenim vjetroturbinama koje je proizvela i isporučila.

Izvršni direktor kompanije Christian Bruch rekao je da rezultati ukazuju na izazove na koje su naišli pri vraćanju poslovanja Siemens Gamesa u plus. "Snažan učinak u našim drugim poslovnim područjima daje mi povjerenje u sposobnost naše kompanije da vrati poslovanje na čvrste temelje", rekao je Bruch.

Siemens Energy izdvojen je iz Siemensa prije tri godine te je uvršten na berzu. Od tada grupa nije nijednu fiskalnu godinu završila u plusu.

(Biznis.ba)