Veliki problem

Zbog štrajka se u Njemačkoj otkazuje preko 1000 letova

Autor: Biznis.ba
Zbog štrajka se u Njemačkoj otkazuje preko 1000 letova
Foto: Agencije

Putnicima u avio-kompanijama danas su potrebni jaki živci. Sindikat Verdi počeo je kasno sinoć štrajk upozorenja za sigurnost u avijaciji.

Počelo je u Kelnu / Bonu, gdje se, prema riječima Verdija, noćna smjena kontrole putnika nije pojavila na poslu. Tamo je učešće stopostotno, rekao je odgovorni sekretar sindikata Özay Tarim: "To je bio uspješan početak štrajka."

Tamo je otkazano oko 80 posto letova koji su za danas planirani. Očekuje se da će se ovaj udio povećati tokom dana. Posljedice su još ozbiljnije na aerodromima u Berlinu, Hamburgu i Štutgartu, gdje su otkazana sva polijetanja. U Düsseldorfu je, međutim, bila samo trećina, dvije trećine letova trebalo bi da se izvrši.

U Frankfurtu, glavni korisnik Lufthansa želi zadržati većinu svog saobraćaja, uključujući letove na velike udaljenosti. Biće ponuđeni i letovi za one koji presjedaju. Aviokompanija upozorava da bi moglo biti duže čekanje putnika u tranzitnoj zoni.

Prema procjenama aerodromskog udruženja ADV, oko 1.100 letova će biti otkazano ili odgođeno. Pogođeno je oko 200.000 putnika. Normalni letovi ne bi trebali biti mogući do petka.

Sindikat traži 2,80 eura više plate po satu, veće funkcionalne bonuse i bonuse za prekovremeni rad od prvog sata prekovremenog rada za oko 25.000 zaposlenih u industriji širom zemlje. Novi kolektivni ugovor trebao bi imati rok od 12 mjeseci. Prema riječima poslodavaca, ovi zahtjevi bi samo u tekućoj godini značili dodatne troškove od 250 miliona eura.

(Vijesti.ba)