Mudra investicija

Zlatna poluga dostiže rekordnih milion dolara po prvi put u historiji

Autor: Biznis.ba
Zlatna poluga dostiže rekordnih milion dolara po prvi put u historiji
Foto: Ilustracija

Cijena zlatne poluge po prvi put vrijedi milion dolara, zahvaljujući rastućim cijenama ovog plemenitog metala.

Cijena zlata na spot tržištu dostigla je više od 2.500 dolara po troy unci u petak, dosegnuvši rekordnu vrijednost. Prosječna zlatna poluga teži 400 troy unci – što, kada se izračuna, dostiže milion dolara.

Bloomberg News je prvi izvijestio o cijeni zlatne poluge.

Cijene zlata na spot tržištu porasle su za više od 20% od početka godine. Više cijene zlata mogu biti znak da investitori očekuju da će Federalne rezerve uskoro smanjiti svoju referentnu kamatnu stopu. Centralne banke, predvođene Kinom, također kupuju zlato kako bi smanjile oslanjanje na američki dolar, prenosi CNN.

Centralne banke – i investitori – vide plemeniti metal kao dugoročno, pouzdano sredstvo za očuvanje vrijednosti tokom perioda ekonomske nestabilnosti. To je zato što, kada kamatne stope padaju, cijene zlata obično rastu, jer zlato postaje privlačnije od obveznica.

Investitori također smatraju zlato zaštitom protiv inflacije, kladeći se da će zlato zadržati svoju vrijednost kada cijene rastu.

Naravno, nije svaka zlatna poluga teška tačno 400 unci. A Američki ured za zlato naveo je da zlatnim polugama obično trguju centralne banke i trgovci zlatom na međunarodnom nivou, a ne pojedinci.