U Senatu

Zuckerberg se izvinio porodicama žrtava na saslušanju o utjecaju društrvenih mreža na djec

Autor: Biznis.ba
Zuckerberg se izvinio porodicama žrtava na saslušanju o utjecaju društrvenih mreža na djec
Foto: Kenny Holston/The New York Times

Direktor Mete, Mark Zuckerberg 31. januara se izvinuo porodicama na saslušanju u Senatu Sjedinjenih Američkih Država o utjecaju društvenih mreža na djecu.

Na pitanje republikanskog senatora Josha Hawleya, Zuckerberg je ustao i obratio se porodicama koje su držale slike svoje djece kojoj su, prema roditeljima, društvene mreže nanijele štetu.

Kad je saslušanje počelo, komisija je pustilo video u kojem djeca govore o maltretiranju na društvenim mrežama. Senatori su naveli i primjere mladih koji su si oduzeli život.

- Želite li se sada ispričati žrtvama koje je vaš proizvod povrijedio upitao je Hawley, napomenuvši da se saslušanje prenosi na televiziji uživo.

Zuckerberg je ustao, okrenuo se i obratio porodicama.

- Žao mi je zbog svega što ste svi prošli. Nitko ne bi trebao prolaziti kroz stvari koje su vaše porodice pretrpjele i to je razlog zašto toliko ulažemo i nastavit ćemo ulagati napore u cijeloj industriji kako bismo bili sigurni da niko ne prolazi kroz stvari koje su vaše porodice morale pretrpjeti, rekao je Zuckerberg.

Hawley je agresivno kritizirao Zuckerberga tokom saslušanja. "Vaš proizvod ubija ljude", rekao je Hawley Zuckerbergu čija je kompanija vlasnik Facebooka i Instagrama.

Zuckerberg je jedan od pet šefova tehnoloških giganata koji su u srijedu u Kongresu optuženi na saslušanju pod naslovom 'Tehnološki giganti i kriza seksualnog iskorištavanja djece na internetu' . Saslušanje je sazvano kako bi se ispitala i istražila pošast internetskog seksualnog iskorištavanja djece, navodi se u saopštenju pravosudnog odbora američkog Senata.

Prisutni su bili glavni izvršni direktori: Mark Zuckerberg iz Mete, Linda Yaccarino iz X-a (bivši Twitter), Shou Zi Chew iz TikToka, Evan Spiegel iz Snapchata i Jason Citron iz Discorda.

Zakonodavci istražuju kako se tehnološke platforme bore protiv štetnog sadržaja na internetu i šta treba učiniti da se djeca bolje zaštite.