Akcije na berzi u New Yorku na rekordnim nivoima nakon inauguracije Bidena

Akcije na Njujorškoj berzi su na rekordnim nivoima zbog ohrabrujućih izvještaja o akcionarskim prihodima i zbog optimizma da će novo rukovodstvo u Washingtonu značiti veću podršku ekonomiji koja je u teškoćama zbog pandemije.

Indeks „S and P 500“ bio je 1,4 posto viši u popodnevnom trgovanju, da 3,851 poenom prelazeći rekordni nivo od 3.824,68 postavljen ranije ovog mjeseca.

Indeks „Dow Jones Industrial Average“ porastao je popodne za 220 poena, ili 0,7 posto, a indeks „Nasdag composite“ je bio 2,1 posto viši.

Joseph Biden položio je zakletvu i postao predsjednik SAD, spreman za niz izvršnih odluka, a pripremio je plan da ubaci još 1.900 milijardi dolara u privredu, nadajući se da će brzo djelovati njegova Demokratska stranka kada preuzme kontrolu nad oba doma Kongresa SAD.

Za vrijeme Donalda Trumpa, indeks „Dow“ je donosio godišnji prinos od 11,8 posto, što je bolje nego u vrijeme bilo kojeg republikanskog predsjednika još od 1920-ih godina, ali nije tako dobro kao što je bilo u doba Billa Clintona i Baracka Obame, predsjednika iz Demokratske stranke.

 

Biznis.ba / Beta