Brčko: Poticaje će imati proizvođači u Registru poljoprivrednih gospodarstava

Skupština Brčko distrikta BiH je po žurnom postupku usvojila Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o poticaju poljoprivrednoj proizvodnji prema kome će pravo na poticaje imati proizvođači koji su upisani u Registar poljoprivrednih gospodarstava prije nastupanja godine za koju ostvaruju pravo na poticaj.

– Intencija je da se ovim izmjenama pokuša suzbiti hiperprodukcija ili svakodnevno formiranje poljoprivrednih gospodarstava koja ne prate proces zapošljavanja u oblasti poljoprivrede. Imamo sve veći broj nezaposlenih na birou koji koriste razne beneficije, a ne zapošljavaju se u oblasti u kojoj koriste poticaje – rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Pojasnio je da je također intencija izmjena ovog zakona da se, kao i kod socijalnih davanja, želi osigurati da se poticaji odobravaju onima koji imaju prebivalište u Brčko distriktu minimalno pet godina jer ljudi zbog beneficija uzimaju prebivalište u Distriktu iako tu ne žive.

– Ovim više štedimo novac za stanovnike Brčko distrikta koji se mogu kvalitetno baviti poljoprivrednom proizvodnjom i ostvarivati poticaje. Osjećaj i vlasti i građana je da veliki dio novca za poticaje odlazi u susjedne općine, a da građani Brčko distrikta nemaju nikakve koristi – rekao je predsjednik Kadrić.

Skupština je po žurnom postupku usvojila i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit koji će poreskim obveznicima omogućiti elektroničko podnošenje prijava kao i pregledanje svojih poreznih kartica.

– Druga izmjena odnosi se na ukidanje oslobađanja od poreza na izvoz usluge što nam je pravilo velike probleme i gubitke od dva do tri milijuna godišnje. Usluge su ovdje uglavnom obavljane fiktivnim putem i to smo sada onemogućili – rekao je Miodrag Trifković, ravnatelj Porezne uprave Brčko distrikta BiH. On je istaknuo da će za razliku od izvoza usluga, izvoz proizvoda i dalje biti stimuliran.

Po žurnom postupku usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim osobama koje osniva Distrikt.

U drugom čitanju usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji nekretnina u Brčko distriktu koji će skratiti proceduru utvrđivanja javnog interesa kako bi se ubrzala realizacija kapitalnog proračuna, priopćeno je iz Ureda za informiranje Skupštine Distrikta.

Biznis.ba / FENA