Cijene azijskih dionica pale zbog širenja koronavirusa

Na azijskim su berzama u petak cijene dionica pale drugi dan zaredom, dok je vrijednost dolara dosegnula najviši nivo u tri godine jer se ulagači plaše ekonomskih posljedica zbog širenja koronavirusa u i izvan Kine.

Dionice referentnih vrijednosti u Tokiju, Hong Kongu i Sidneju su pale, ali su zato rasle u Šangaju. Investitori su novac prebacili u obveznice i zlato, što predstavlja tradicionalno sigurno utočište, javlja Reuters.

Azijska su tržišta pod pritiskom zbog širenja koronavirusa u i izvan Kine.

Kina je jutros izvijestila o novih 118 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom i 889 novozaraženih, čime se ukupan broj smrtnih slučajeva u Kini popeo na 2.236, a broj zaraženih na 75.400.

Nakon što je jučer objavljeno da je umrlo dvoje putnika zaraženih tim virusom na kruzeru Diamond Princess, koji je u karanteni u Japanu, jutros je objavljeno da su dva Australca evakuisana s tog kruzera zaražena, pa su sada u karanteni u Australiji.

Tržišta obveznica “oglašavaju upozorenje na smanjenje globalnog rasta” u vrijeme kada se virus širi i Južnom Korejom, Singapurom i drugim zemljama, navodi se u izvještaju ekonomskih analitičara.

Tržišta očekuju da će epidemija koja je počela u centralnoj Kini možda biti vraćena pod kontrolu nakon što je vlada uvela mjere koje su zatvorile veći dio druge najveće svjetske ekonomije.

Ulagači na regionalnim tržištima prodaju dionice i ulažu u sigurnije investicije, kao što je zlato.

Cijena unce zlata porasla je ove sedmice više od 2,5 posto, na 1.624 dolara, najveći nivo u zadnjih sedam godina.

Tražeći sigurnija utočišta za svoj kapital, ulagači sklanjaju novac i u državne obveznice, posebno američke, pa vrijednosti obveznica padaju, dok američka valuta jača.

Biznis.ba / FENA