Energetski samit 2024

Ključna poruka iz Neuma: Sad je '5 do 12' za energetski sektor u BiH

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

U Neumu je danas započeo Energetski samit 2024 koji će trajati do petka, 26. aprila.

Događaj organizuju Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i britanska ambasada u Sarajevu.

Samit okuplje ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice koji, kroz tematske panele, radionice i prezentacije projekata, vode diskusije o ključnim temama vezanim za energetski sektor Bosne i Hercegovine.

Medijima se uoči početka samita obratio premijer FBiH Nermin Nikšić.

"Vlada je svjesna svih obećanja koja je dala na početku mandata prema građanima i učiniti ćemo sve da dođemo do novih zakona na državnom nivom jer je to naša obaveza. Nećemo moći ovako dalje. Južna interkonekcija je također ispolitizirana i tu se postavljaju uslovi. Moja želja je da uspijemo održati jedinstvo Vlade. Čini mi se da smo bliže nego prije po pitanju ovog Zakona, ali ne možemo čekati u nedogled. Brzo ćemo se postaviti na način da dođemo do rješenja za građane, da osiguramo još jedan izvor snabdijevanja i da ne ovisimo samo o jednom izvoru gasa", rekao je Nikšić, koji je dodao da je moguće da zakoni o električnoj energiji i gasu idu odvojeno.

O pitanju Južne interkonekcije govorio je i ambasador SAD u BiH Michael Murphy.

"Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno. Sat otkucava. Energetski sektor je ključni faktor stabilnosti BiH. On osigurava da vam niko ne može isključiti svijetlo ili grijanje tokom zime. Ova zemlja se mora okupiti oko energetskog sektora i to se mora učini odmah. Sektor energije može biti stub stabilne i prosperitetne ekonomije i društva. Bosna i Hercegovina može postići svoju sigurnost prije nego što bude kasno, ukoliko se lideri posvete hitnoj akciji, integritetu, saradnji i vladavini u kojoj su građani na prvom mjestu. Ali sat otkucava, vrijeme za akciju je sad!", rekao je Murphy.

Ministar vanjskih poslova BiH. Elmedin Konaković, poručio je da zeleno svjetlo EU za BiH znači da će se naša država morati prioritetno baviti ovom temom.

"Agresija Rusije na Ukrajinu devastirala je energetsko tržište. Ovom temom se politike moraju baviti svakodnevno. BiH je izvoznik električne energije, a s druge strane ovisimo o ruskom gasu. Električnu energiju izvozimo kroz zastarjelu legislativu, i dalje najviše proizvodimo iz uglja i to ćemo morati mijenjati, nemamo puno vremena", rekao je Konaković, uz poruku da daje punu podršku Južnoj interkonekciji.

Na Samitu je predstavljena jedinstvena publikacija – Pojmovnik energetskog sektora "Energija za sve – putokaz za ključne pojmove i institucije u energetskom sektoru".

"Ponosan sam što su predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, na čijem sam čelu, učestvovali u izradi Pojmovnika koji će zasigurno prvenstveno koristiti vama, predstavnicima sedme sile kao resurs i materijal za dalje istraživanje, ekspertima kao podsjetnik, a sigurno će koristiti i nama, donosiocima odluka. Pojmovnik je više od puke zbirke termina: to je dokaz naše kolektivne posvećenosti transparentnosti, obrazovanju i saradnji", istakao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Vedran Lakić na prezentaciji Pojmovnika.

Energetski sajam u Neumu posjetili su brojni inostrani stručnjaci i zvaničnici.

"Istraživanje koje je podržalo Ujedinjeno Kraljevstvo pokazuje da općine i lokalne zajednice mogu iskoristiti vlastiti potencijal energije iz obnovljivih energija, privući investicije i postati energetski nezavisni. Potrebne su nam usmjerene politike na svim razinama vlasti koje će podržati obnovljivu energiju iz svih izvora", poručio je britanski ambasadur u BiH Julian Reilly.

"Čista i inkluzivna energetska rješenja su jedan od ključnih prioriteta UNDP-a globalno, i ponosni smo što već više od decenije podržavamo naše partnere u Bosni i Hercegovini u borbi protiv klimatskih promjena. Tokom ovih godina, putem projekata koje finansiraju naši dugoročni partneri kao što su Švedska, Zeleni klimatski fond (GCF) i drugi, energetska efikasnost javnog sektora je značajno unaprijeđena, otvarajući put za provođenje zelenih modela u stambenom sektoru kao i za poslovne subjekte. Bosna i Hercegovina je ostvarila izvjestan napredak u ovoj oblasti, ali je sada potrebno da se ubrzaju i intenziviraju ovi napori ka održivom razvoju za sve", rekla je Narine Sahakyan, vršilac dužnosti rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH.

"Svrha partnerstva je da se regija primakne postizanju evropskih i pariških klimatskih ciljeva, da se implementira zelena agenda EU za zapadni Balkan i da se podrži proces evropskih integracija BiH u području energetske i klimatske politike.Za Bosnu i Hercegovinu ovo je izazov i prilika. Njemačka će podržati vašu zemlju u tim naporima, ali na državi je da djeluje. U tu svrhu Vlada Njemačke je pokrenula, kako mi to zovemo, Regionalno klimatsko partnerstvo Njemačke i šest zemalja Zapadnog Balkana. Kancelar Scholz je najavio ovo partnerstvo na prošlogodišnjem Berlinskom samitu u Tirani a ono nudi značajna sredstva – sve ukupno do 1,5 milijardi eura do 2030. godine. Uvjeren sa da će ova vrsta saradnje između Njemačke i BiH donijeti ogromne benefite ekonomiji i narodu Bosne i Hercegovine", riječi su njemačkog ambasadora Thomasa Fitschena.

"Republika Češka oduvijek je podržavala članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, odnosno otvaranje procesa pristupanja. Zemlja mora učiniti sve napore da provede neophodne reforme. Češki stručnjaci su spremni podijeliti svoja iskustva iz procesa tranzicije i pristupanja Europskoj uniji", rekao je Šef ureda ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini Josef Zrzavecky.

Danas, prvog dana Samita, govori će se o implikacijama Uredbe EU o mehanizmu za prilagodbu granice ugljika (CBAM), dostupnosti sredstava u bankarskom sektoru za finansiranje energetske tranzicije te sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom kroz razvoj nove infrastrukture.

Tokom drugog dana Samita, na uvodnom panelu razgovarat će se o energetskoj efikasnosti sa posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća te stambeni sektor. Članovi Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH diskutovat će o pravednoj energetskoj tranziciji u BiH, a članovi akademske zajednice razgovarat će o novim pristupima za istraživanje i razvoj.

Ostale teme uključivat će i Sistem trgovanja emisijama (ETS), izazove i mogućnosti investiranja u elektrane na obnovljivu energiju te energetske zajednice u BiH. Završni paneli na ovogodišnjem Samitu govorit će o razvoju tržišta električne energije u regiji te potrebi usklađivanja razvoja mrežnih kapaciteta i distribuirane proizvodnje kako bi se odgovorilo na povećanu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Partneri Energetskog samita u Bosni i Hercegovini 2024. su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i regulatorne komisije u sektoru energije u Bosni i Hercegovini.