Deutsche Bank: Ogroman dug povećava rizik od nove financijske krize

Svjetski bruto domaći proizvod vratit će se na razinu prije pandemije do sredine 2021. godine nakon neočekivano snažnijeg gospodarskog oporavka posljednjih mjeseci, no ogroman dug i korekcije monetarnih politika mogli bi povećati rizik od financijske krize, saopćio je u ponedjeljak Deutsche Bank.

– Globalni gospodarski oporavak iz dubine krize Covida-19 protekle zime i proljeća, znatno je brži nego što smo očekivali. Kako se treće tromjesečje bliži kraju, procjenjujemo da je razina globalnog BDP-a otprilike na pola puta do razine prije koronavirusa i sada vidimo da će to putovanje biti dovršeno sredinom iduće godine, nekoliko kvartala ranije od prethodnih prognoza – napisao je direktor ekonomskih istraživanja u Deutsche Banku Peter Hooper.

Deutsche Bank je poboljšao svoju prognozu za globalni BDP, očekujući da će se ove godine smanjiti za 3,9 posto nakon svibanjske prognoze pada od 5,9 posto za 2020. Osim toga, povećao je i prognozu rasta za 2021. godinu s 5,3 na 5,6 posto.

Ipak, dodao je Hooper, postoji puno neizvjesnosti i potencijalnih problema.

Strah od drugog vala infekcija koji hvata zamah u SAD-u i Evropi povećao je neizvjesnost u pogledu ekonomskih izgleda, a tome pridonose i američki izbori. S druge strane, u Europi je tome doprinio šok od Brexita, saopćio je Deustche Bank, prenosi SEEbiz.

Također bi na sve mogao utjecati, par godina udaljen, pomak u monetarnoj politici koji bi mogao uzrokovati dodatne probleme.

– Povećavanje duga i potencijalno precjenjivanje imovine koje je hranilo nužno popuštanje monetarnih politika predstavlja ozbiljan rizik od nadolazeće globalne financijske krize, budući da se središnje banke počinju odmicati od popuštanja mjera – dodao je Hooper.

 

Biznis.ba / FENA