Dodijeljene nagrade za biznis lidere održivog razvoja za 2020. godinu

Ceremonijom dodjele Nagrade za biznis lidere održivog razvoja danas u Sarajevu je označen završetak godišnjeg takmičenja za biznis lidere održivog razvoja 2020 koje ima za cilj da promovira napore privatnog sektora u polju održivog razvoja u Bosni i Hercegovini (BiH).

Dodjela nagrade se organizuje u okviru projekta “Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora“ koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a finansira Vlada Švedske.

Predstavnik Ambasade Švedske u BiH Torgny Svenungsson, tim povodom je kazao da je zadovoljan što ovaj projekat uključio i neke švedske kompanije da oni prenesu i razmijene svoje iskustvo sa bh. kompanijama i učestvuju u tom procesu.

– U Švedskoj postoje kompanije koje zaista svojim primejrom mogu da pokažu da žive ciljeve održivog razvoja, a svakako postoje izuzetno dobri primjeri u BiH i to je jedan od razloga što smo danas ovdje. Pokretačka sila i resursi koje postoje u relanom, odnosno privatnom sektoru su zaista potrebni ukoliko želimo da prevaziđemo izazove koji stoje sad pred nama. Pitanje održivosti i cijele agende 2030 nije pitanje da li se to nama sviđa, ili nam se ne sviđa. U suštini ovo je priča o preživljavanju poslova, preživljavanju ekonomije i na kraju krajeva preživljavanje nas samih – kazao je Svenungsson.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a, kazala je da su ove godine imali dva puta više prijava u odnosu na prošlu godinu.

Dodala je da je ove godine i simbolična nagrada specifična pošto je štampana 3D tehnologijom od recikliranog plastičnog materijala.

– Cijela ova sedmica je posebno sedmica ciljeva održivog razvoja kada pokušavamo i želimo da stavimo naglasak na firme koje u svom poslovanju rade i uvode inovacije koj su posvećene okolišu i naravno posvećene su dobroj brizi o svojim zaposlenicima. Imamo svega još 10 godina da dostignemo ciljeve održivog razvoja i zaista je vrlo važno da radimo i sa privatnim sektorom kako bi brže i lakše ostvarili te ciljeve – istakla je Nedera.

U kategoriji “Ljudi” nagrade su dobile kompanije STICH 22, Unija MF d.o.o, Ministry of programming i LANACO d.o.o.

Biznis.ba / FENA