Dvodnevni majski život turizma u RS

Samo 2.359 dolazaka turista ostvareno je u Srpskoj u maju ove godine, a toliko ih je u istom mjesecu 2019. dolazilo za svega dva dana.

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u petom mjesecu prošle godine zabilježeno je 36.808 turističkih posjeta, ili 1.187 dnevno.

Turistički radnici potvrđuju da im je situacija izazvana novim virusom korona i te kako pomrsila račune.

U Trebinju, koje je jedan od najvećih turističkih bisera Srpske, proteklih mjeseci su, umjesto gostiju, sabirali gubitke.

“U aprilu ove godine imali smo 100 registrovanih noćenja, a prošle oko 7.000. U maju ove godine imali smo oko 300 registrovanih noćenja, a prošle godine skoro 11.000”, rekao je za “Nezavisne” Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinja. Na pitanje ima li naznaka da će doći do oporavka, Radić poručuje da će se uskoro znati kakva je situacija bila u junu.

“Sigurno će biti malo bolja, ali nije ni blizu situacije na koju smo navikli ovdje u Trebinju. Vjerujem da u ovom periodu april, maj i juni Trebinje gubi realnih 50.000 noćenja. A zamislite, na to idu i obroci, kafa, suveniri, hercegovački proizvodi i tako dalje. To su ogromne cifre”, naveo je Radić.

Poput grada na Trebišnjici, i grad na Vrbasu se ne može pohvaliti brojkama, mada pomaka ima.

“U razgovoru sa hotelijerima i drugim ponuđačima smještajnih kapaciteta na području grada Banjaluka došli smo do informacija da je broj dolazaka i noćenja turista u junu 2020. godine povećan u odnosu na april i maj”, rekao je za “Nezavisne” Zoran Sanković, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banjaluka.

U ovom trenutku je, dodaje, teško prognozirati da li će doći do povećanja broja dolazaka i noćenja, jer će kretanje turista biti pod velikim uticajem propisanih mjera kriznih štabova država, gradova i opština.

“Ono što je sigurno jeste da je procenat popunjenosti hotela za jun do sada bio ispod 20 odsto u odnosu na jun 2019. godine, što dovodi u pitanje isplativost i rentabilnost poslovanja ugostiteljskih kapaciteta na području grada”, ističe Sanković.

Kozara je proteklog vikenda bila puna posjetilaca, ali to neće previše iščupati ovu turističku godinu u prijedorskoj regiji, koja je i počela loše.

“Nije bilo skijaške sezone, odnosno snijega na Kozari. To je već jedan od razloga zašto nije bilo posjetilaca na Kozari. Što se tiče grada Prijedora, posjećenost je isto pala, a razlog tome je što se ne mogu organizovati manifestacije po kojima je naš grad prepoznatljiv”, priča nam Amira Ganić, direktor Turističke organizacije grada Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i načelnik prijedorske Policijske uprave Sretoja Vujanović juče su, povodom turističke sezone, promovisali pismo dobrodošlice i poželjeli građanima ugodan odmor tokom boravka u ovom gradu.

Đaković je rekao da je zbog epidemiološke situacije ove godine u Prijedoru znatno manje građana iz dijaspore.

Prema dostupnim podacima, maj je, istina, bio dosta bolji u turističkom smislu u odnosu na april. U Republičkom zavodu za statistiku izračunali su da je u maju, dakle, ostvareno 2.359 dolazaka turista, što je u odnosu na april više za 235,6 odsto, te 6.754 noćenja, što je u odnosu na april više za 96,9 odsto. Ipak, kada se uradi poređenje sa prošlom godinom, dobije se sasvim drugo stanje.

“Broj dolazaka turista u maju 2020. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine manji je za 93,6 odsto, a broj noćenja manji je za 92,2 odsto”, naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

 

Biznis.ba