‘EU4Agri’ raspisao javni poziv za dodjelu sredstava za ruralni turizam u BiH

U okviru projekta Evropske unije “EU4Agri” bit će dodijeljeno 2,55 miliona KM bespovratnih sredstava, investicija u ruralni turizam u BiH, istaknuto je danas na online prezentaciji javnog poziva za taj projekt.

Koordinatorica za agrarne politike i ruralni razvoj Nežla Adilagić pojasnila je da se na javni poziv mogu prijaviti isključivo partnerstva koja čine podnosilac prijave i minimalno tri partnera.

– Podnosilac prijave može biti jedinica lokalne samouprave, preduzeće ili obrt koji se bave pružanjem turističkih usluga ili proizvoda. Isti partneri se ne mogu prijavljivati u više različitih projektnih prijedloga – rekla je Adilagić.

Dodala je da svaki podnosilac prijave može aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 20.000 KM do 200.000 KM, bez PDV-a, zavisno od broja članova u partnerstvu.

Također, za svaku investiciju podnosilac prijave i partneri moraju osigurati vlastito sufinansiranje od minimalno 15 posto ukupnog iznosa investicije.

Adilagić je naglasila da je krajnji rok za podnošenje prijava 21. decembar 2020. do 15.00 sati.

Navela je da su očekivani rezultati uspješna realizacija bar 20 investicijskih projekata sa elementima razvoja novih usluga i proizvoda, te povećanje prihoda od prodaje ciljanih subjekata za pet posto do kraja 2023. u odnosu na 2020.

Također, najmanje 40 seoskih domaćinstava trebalo bi biti podržano kroz te investicije.

“EU4Agri” (2020.-2024.) projekt Evropske unije vrijedan je 20,25 miliona eura, a cilj mu je modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini.

Projekt provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

 

Biznis.ba / FENA