Facebook bi mogao biti primoran da proda WhatsApp i Instagram

Facebook bi mogao biti primoran da proda WhatsApp i Instagram nakon što su ovu kompaniju tužili američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) i skoro sve savezne države. One terete Facebook da je strategijom “kupi ili sahrani” stekao vlasništvo nad konkurentima.

Osim ove kompanije i Google se suočava s optužbama. Naime, ranije ove godine je američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo spor protiv Googlea optuživši ga da je koristio svoju tržišnu moć protiv konkurenata.

U tužbama je navedeno da je postignut dogovor između Demokrata i Republikanaca po pitanju poslovanja tehnoloških kompanija. To je jedan od rijetkih konsenzusa između dvije stranke postignut tokom administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

“Skoro deset godina je Facebook koristio svoju dominaciju i monopolsku moć da bi urušio manje rivale, ugušio konkurenciju, a sve na štetu potrošača”, kazala je tužiteljica Letitia James.

Države koje nisu tužile ovu korporaciju su Alabama, Georgia, Južna Karolina i Južna Dakota. James je poručila da je Facebook kupio navedene kompanije prije nego što su one mogle ugroziti njegovu dominaciju.

Facebookova savjetnica Jennifer Newstead je tužbu nazvala “revizijom historije” i izjavila da antitrustovski zakoni ne bi trebali da postoje zbog kažnjavanja uspješnih kompanija. Tvrdi da su potrošači imali korist od toga što je Facebook kupio WhatsApp jer ga je učinio besplatnim.

Pojedini stručnjaci smatraju da je tužba vrlo utemeljena s obzirom na to da je čelnik Facebooka Mark Zuckerberg navodno u jednom e-mailu iz 2008. godine napisao “bolje kupiti, nego takmičiti se”. S druge strane, neki smatraju da je tužba vrlo slaba.

Riječ je o najvećem antitrustovskom postupku još od 1998. godine kada je on bio usmjeren protiv Microsofta. Ovaj postupak je u konačnici riješila vlast, ali je pravosudni proces spriječio ovu kompaniju da osujeti konkurente. Mnogi misle da je to doprinijelo eksplozivnom rastu interneta.

Međutim, prošli mjesec iz Facebooka su saopćili da žele kupiti start-up Kustomer. Ovu akviziciju je magazin Wall Street Journal procijenio na milijardu dolara. U maju ove godine Facebook je kupio Giphy, popularnu web stranicu za izradu GIF-ova. Ovu akviziciju je nadzirala Velika Britanija.

Vijest o navedenoj tužbi je uzrokovala pad vrijednosti dionica Facebooka za tri posto, prenosi agencija Reuters.

Biznis.ba