Gradsko vijeće Zenice utvrdilo javni interes za izgradnju HE ‘Janjići’

Gradsko vijeće Zenice, većinom glasova vijećnika, utvrdilo je javni interes za izgradnju hidroelektrane “Janjići“ na rijeci Bosni u cilju provođenja potpune eksproprijacije nekretnina.

Gradonačelnik Fuad Kasumović kazao je da se danas samo donosi odluka o “eksproprijaciji tri kuće“, jer je provedena kompletna procedura te da je na sjednici Gradskog vijeća još 20. marta 2013. godine donesena odluka o izgradnji tog hidroenergetskog objekta.

– Mi ovdje samo branimo budžet grada, jer nas Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EP BiH) ima pravo tužiti i tražiti naknadu troškova dosadašnjeg postupka. I dobit će to – upozorio je Kasumović.

On navodi da su dozvolu za gradnju potpisali predstavnici pet mjesnih zajednica, da se “gradi protočna elektrana i da neće biti nikakvog jezera“.

EPBiH se, kazao je Kasumović, obavezala isplatiti 1.250.000 KM, umjesto ranije dogovorenih 600.000 KM na osnovu naknade za “prijateljsko okruženje“ te da će izgraditi i most koji će spojiti mjesne zajednice Janjići i Putovići.

Predstavnik EPBiH Almedin Skopljak istakao je da su već izgubili sedam godina na administrativne postupke, a da će im i za građevinske radove biti potrebne četiri godine.

-Doprinosimo boljem ukupnom životu u Federaciji BiH, a time i državi BiH – poručio je Skopljak.

Predsjednik Mjesne zajednice Janjići Miralem Kaknjo i MZ Gorica Hasan Hrnjić tražili su da se tačka povuče sa dnevnog reda, jer, kako tvrde, odluke su bivši predsjednici donijeli nelegalno i bez javne rasprave.

-Mi ćemo ići do Strazbura, bez obzira kakvu vi odluku donijeli. Idemo do kraja – poručio je Kaknjo.

Gradsko je vijeće donijelo odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju kružnih tokova od ulice Bistua Nuova do spoja sa raskrsnicom na M17 te spajanja lokalne ceste za Perin Han na M17.

Biznis.ba / FENA