Hotelijeri u RS-u protiv ograničavanja gostiju na 50

Stoga su Institutu za javno zdravstvo uputili inicijativu za preciznije definisanje izmjena i dopuna zaključka o obaveznom provođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona, odnosno predlažu da se sigurnost gostiju obezbijedi propisivanjem broja prisutnih prema kvadraturi prostora.

Zaključkom je propisano da se, s ciljem prevencije širenja virusa korona na teritoriji RS i zaštite i spasavanja stanovništva, do 3. augusta 2020. godine zabrane sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba.

Iz Privredne komore podsjećaju da spomenuti hotelski kapaciteti zbog svoje veličine mogu da prime neuporedivo veći broj gostiju od broja regulisanog zaključkom Instituta, a sve uz doslovno pridržavanje svih ostalih propisanih mjera (fizička distanca između gostiju, nošenje maski i sl.).

“Predlažemo da se i u velikim dvoranama ili salama koje imaju uslove za to, omogući održavanje privrednih sastanaka, seminara, konferencija i slično”, navedeno je u saopćenju iz entitetske Privredne komore.

Ova inicijativa je jedan je od zaključaka sastanka predstavnika hotela i pružaoca usluga smještaja i posluživanja hrane i pića u RS.

Biznis.ba / FENA