Kasumović: Novo preduzeće ili ‘Zenicatrans’ dati u javno-privatno partnerstvo

Posljednjih dana prošle godine JKP “Zenicatrans” Prevoz putnika d.d. potpisalo je ugovor o reprogramu poreskog duga s Poreznom upravom Federacije BiH, čime je ovo zeničko preduzeće steklo uslove za ponovno dobijanje licence za obavljanje javnog prijevoza, a što se i dogodilo krajem ove radne sedmice.

Naime, Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline Zeničko-dobojskog kantona, nakon ispunjenih uslova, vratilo je tom preduzeću licence za obavljanje javnog prijevoza, ali bi to preduzeće u narednom period moglo doživjeti velike strukturalne promjene.

– To je jedan od najvećih problema koji mi je ostao. Situacija je veoma teška i postoje samo dvije varijante – ili da napravimo novo javno preduzeće ili da ga damo u javno-privatno partnerstvo. Druge opcije nema – ističe gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je dodao kako i sami radnici imaju ogromna potraživanja.

Radnici su, ističe Kasumović, do sada naplatili oko šest miliona, ali još potražuju na ime kamata preko milion maraka.

– Ogromni su dugovi, nesređena finansijska situacija… Možete misliti, jedno javno preduzeće četvrtog grada u državi, nakon rata i za dvije godine što maksimalno radimo, faktički još uvijek nemamo finansijsko stanje tog preduzeća.

On dodaje kako Gradska uprava razrađuje taktiku ili da formira novo javno preduzeće, koje će, ističe, nositi naziv “Gradski prevoz Zenica” ili će ga dati u javno-privatno partnerstvo.

– Nemoguće je, kao ekonomist odgovorno tvrdim, da Grad svojim budžetom to spašava. To nema smisla. Već smo dogovorili dvije-tri opcije – kaže Kasumović, koji napominje kako je problem što je to preduzeće prezaduženo, a nema ni prevozna sredstva.

Za njega je užasavajuća situacija da je Gradsko vijeće proteklih 15-ak godina usvajalo negativne izvještaje, a da nisu mijenjali menadžment.

“Zenicatrans” trenutno upošljava oko 170 radnika, a poreski dug, koji bez kamata iznosi oko četiri miliona KM, ispalaćivat će narednih 60 mjeseci. Prva mjesečna rata, u iznosu 117.000 KM, na naplatu stiže već 15. januara, a nakon što otplate glavnicu bit će im otpisane zatezne kamate.

Biznis.ba / FENA