Musk u ovoj godini izgubio 100 milijardi dolara, ali je i dalje najbogatiji na svijetu

Neto bogatstvo Elona Muska palo je na procijenjenih 195,6 milijardi dolara, prema Forbesu. Muskova neto vrijednost pala je u utorak, dosegnuvši najnižu tačku ove godine, prenosi Klix.ba.

Ovo je drugi put od prvog oktobra 2021. godine da je njegova neto vrijednost pala ispod 200 milijardi dolara, osim kratkog pada na 199 milijardi dolara u maju ove godine, izvještava Forbes.

Njegova je neto vrijednost još uvijek astronomska i dovoljna da učvrsti svoje mjesto najbogatijeg čovjeka na svijetu,ali Muskova je bogastvo bilo i veće. U januaru je imao procijenjenu vrijednost od 304,2 milijarde dolara, piše Forbes. U to je vrijeme njegova vrijednost porasla za oko 32,6 milijardi dolara kako su dionice Tesle skočile.

To je, naravno, bilo prije nego što je Musk započeo svoju akviziciju Twittera u aprilu. U augustu je prodao gotovo 8 miliona Teslinih dionica, u vrijednosti od 7 milijardi dolara, dok je prijetila pravna bitka s Twitterom. Twitter je tužio Muska kako bi proveo pravila svog ugovora o akviziciji nakon što se Musk pokušao povući. Musk je tada podnio protutužbu, tvrdeći da je kompanija počinila prevaru, kršenje ugovora i kršenje zakona o vrijednosnim papirima.

Sudac je pauzirao slučaj kako bi se posao zaključio, a prošlog mjeseca Musk je službeno kupio kompaniju za 44 milijarde dolara.

Preuzimanje Twittera bilo je burno. Musk je nedavno prodao dionice vrijedne 4 milijarde dolara kako bi zatvorio prazninu u dogovoru, iako je rekao da je “gotov s prodajom dionica Tesle”, prema analitičarima Wedbusha.

Ove sedmice prodao još 19,5 miliona Teslinih dionica, u vrijednosti od 3,9 milijardi dolara tokomtri dana, prema podnescima Komisiji za vrijednosne papire, izvještava Forbes. Do sada je od aprila prodao dionice Tesle za 19,3 milijarde dolara. To je, u kombinaciji s padom cijene dionice Tesle, pridonijelo smanjenju njegove neto vrijednosti.

Musk ne samo da je izgubio vjerodostojnost kod ulagača zbog svoje akvizicije Twittera, već je navukao i bijes zbog promjena koje je odmah pokrenuo u kompaniji. Mnogi su se bojali da će njegove promjene u zabrani sadržaja omogućiti govor mržnje na platformi. Također je otpustio najviše rukovoditelje i velik dio zaposlenika. Uveo je i “Twitter Blue”, pretplatu na plavu kvačicu koja će korisnike koštati 7,99 dolara mjesečno, kao način povećanja prihoda.

Muskova neto vrijednost sastoji se od njegovih dionica i vlasništva nad šest kompanija koje je suosnivao, uključujući Teslu, SpaceX i Boring Company. Iako je prodao mnogo dionica Tesle, još uvijek posjeduje 445,6 miliona dolara u dionicama Tesle.

Također sada posjeduje procijenjenih 82 posto Twittera, nakon što je kompaiju privatizirao uz dodatnu pomoć zajma od 12,5 milijardi dolara od grupe velikih banaka, uključujući Morgan Stanley i Bank of America.

I dalje je ispred drugih najbogatijih ljudi na svijetu, francuskog milijardera Bernarda Arnaulta i njegove obitelji koji su vlasnici modne kuće LVMH. Njihova neto vrijednost procjenjuje se na 159,8 milijardi dolara. Treći najbogatiji je indijski milijarder Gautam Adani, koji svoju neto vrijednost od 144,7 milijardi dolara. Četvrti je osnivač Amazona i Blue Origin Jeff Bezos, vrijedan 110,7 milijardi dolara, prenosi CBS News.

 

Biznis.ba