Naplata javnih prihoda u RS viša od dvije milijarde KM

Poreska uprava Republike Srpske je u oktobru ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 218,2 miliona maraka, što je za 10,5 miliona KM ili pet posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a što pokazuje da je i u prethodnom mjesecu nastavljena stabilizacija u naplati javnih prihoda.

Kako se navodi u saopćenju Poreske uprave,naplata doprinosa u oktobru ove godine iznosila je 142,9 miliona maraka, što je za 6,7 miliona KM ili pet posto više u odnosu na uporedni mjesec prošle godine. Za Fond PIO RS naplaćeno je 81,6 miliona KM ili šest posto više, za Fond zdravstvenog osiguranja 51,5 miliona KM ili pet posto više, dok je naplata doprinosa za Fond dječje zaštite veća za šest procenata.

Kada su u pitanju direktni porezi, naplata u oktobru je iznosila 41,7 miliona maraka, što je za 8,7 miliona KM ili 26 procenata više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Najveći rast u ovom segmentu javnih prihoda ostvaren je kod poreza na dobit, i to za 53 posto ili 7,4 miliona KM, iz razloga što su te obaveze sada dospjele na naplatu, pošto su odgođene mjerama Vlade RS radi ublažavanja posljedica koronavirusa. Rast naplate zabilježen je i kod poreza na dohodak i to za devet posto. Naplata poreza na nepokretnosti u oktobru je iznosila 2,3 miliona KM, što je za oko 70.000 KM manje, nego u oktobru prošle godine.

Kod ostalih javnih prihoda, naplata u oktobru je iznosila 33,3 miliona maraka i manja je za 2,9 miliona KM ili osam posto u odnosu na oktobar 2019. godine. U ovom segmentu javnih prihoda zabilježena je manja naplata taksi i naknada za tri posto, kazni za šest posto, dok je naplata naknada za priređivanje igara na sreću iznosila 4,5 miliona KM, što je za oko 503.000 KM manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Posmatrano od početka ove godine, Poreska uprava RS je za deset mjeseci prikupila ukupno 2,041 milijardu KM, što je za 1,8 posto manje nego u istom periodu prošle godine. Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 383 miliona KM ili 22,3 miliona maraka manje, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 314,9 miliona KM, što je za 13 posto manje. Međutim, naplata prihoda po osnovu doprinosa u ovom periodu nastavila je rast te je naplaćeno 1,342 milijarde maraka ili tri posto više nego u prvih deset mjeseci prošle godine.

– Ovo je pokazatelj da su mjere Vlade RS na ublažavanju posljedica koronavirusa po privredu imale značajne efekte, jer je očigledno da nije došlo do smanjenja plata zaposlenih, niti značajnog otpuštanja radnika. Dakle, zahvaljujući dobrim mjerama Vlade RS došlo je do stabilizacije u naplati javnih prihoda RS, te do kraja godine očekujemo da naplata bude na nivou iz prethodne godine, koja je bila rekordna u naplati javnih prihoda od osnivanja Poreske uprave RS u ovom obliku organizovanja – saopćeno je iz te institucije.

Biznis.ba / FENA