Njemački investitori sve optimističniji u pogledu ekonomskog oporavka od Covida

FILE PHOTO: A worker wears a protective mask at the Volkswagen assembly line after VW re-starts Europe's largest car factory after coronavirus shutdown in Wolfsburg, Germany, April 27, 2020, as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues. Swen Pfoertner/Pool via REUTERS//File Photo (Newscom TagID: rtrltwelve067998.jpg) [Photo via Newscom]

Njemački investitori sve su optimističniji u pogledu ekonomije zemlje, jer se čini da se najnoviji val novih infekcija koronavirusom usporava, pokazalo je u utorak istraživanje.

Institut ZEW sa sjedištem u Mannheimu navodi da je njegov pokazatelj ekonomskih očekivanja za Njemačku u narednih šest mjeseci porastao za 13,7 bodova u maju u odnosu na prethodni mjesec, na 84,4, najvišu vrijednost od početka pandemije COVID-19.

Posljednji put je indikator na višem nivou bio u februaru 2000. godine.

Porast optimizma je uslijedio nakon neočekivanog pada u aprilu kada su novi dnevni slučajevi infekcije koronavirusom bili mnogo veći, prenosi AP.

Njemački centar za kontrolu bolesti, Institut Robert Koch, izvijestio je u utorak o 6.125 novopotvrđenih slučajeva, u odnosu na 17.855 novih slučajeva istog dana prije mjesec dana.

Biznis.ba / FENA