Njujorška berza naglo porasla nakon usvajanja najvećeg paketa pomoći u historiji SAD-a

Od usvajanja paketa pomoći oštećenoj ekonomiji Dow Jones je porastao za 21 posto, što je njegov najveći trodnevni rast od 1931. godine. U protekla 24 sata Dow Jones skočio je za 6,38 posto, dok je S&P porastao za 6,24 posto, a Nasdaq indeks za 5,60 posto, prenosi Klix.

“Ohrabrujuće je vidjeti da ulagači kupuju dionice tri dana zaredom jer to nismo vidjeli mjesec”, kaže Randy Frederick, potpredsjednik kompanije Charles Schwab.

Gotovo 3,3 miliona Amerikanaca zatražilo je socijalnu pomoć za nezaposlene prošle sedmice, čime je srušen prethodni rekord postavljen 1982. godine. Vijesti o otpuštanju radnika i obustavi poslovanja stizale su iz svih dijelova SAD-a, piše KTVB.

Analitičari kažu da je Wall Street znao da stižu loše vijesti o nezaposlenosti. Rast dionica uslijedio je nakon što su Capitol Hill i Federalne rezerve SAD-a obećale zapanjujući iznos pomoći, nadajući se da će zaustaviti gašenje sve većeg broja preduzeća iz dana u dan. Uz snažan porast dionica treći dan zaredom, dioničari vjeruju da će paket pomoći ublažiti štete ekonomske krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

Vrijedi istaći i kako je usvojeni paket pomoći mnogo veći u odnosu na paket pomoći koji je Kongres SAD-a usvojio za vrijeme finansijske krize 2008. i 2009. godine. Zahvaljujući ovom historijskom paketu, pojedine porodice u SAD-u mogle bi dobiti pomoć i do 3.000 dolara. Inače, paket je usmjeren na firme, radnike i sisteme zdravstvene zaštite.

Međutim, s obzirom na brzo širenje bolesti Covid-19 u SAD-u, postoji strah da bi cijene dionica ponovo mogle pasti. Podsjećamo, više od 85.000 Amerikanaca već je zaraženo koronavirusom.

Biznis.ba