Odobren nastavak finansijske konsolidacije četiri preduzeća u FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je danas odobrila nastavak finansijske konsolidacije četiri preduzeća, i to BNT-a, Aluminija, Borca i Zraka.

Iz Vlade FBiH su saopćili da je odobreno produženje konsolidacije BNT-a za izmirenje dugovanja nastalih do 31. decembra 2019. godine u ukupnom iznosu od 11.937.239 KM, a po osnovu doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza, dobavljača za robe i usluge i dugovanja prema radnicima.

Izmirenje dugovanja izvršit će se na osnovu, kako je obrazloženo, sporazuma o finansijskoj konsolidaciji koji će sačiniti sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ZZO Srednjobosanskog kantona, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje SBK, davaocima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Odobreno produženje finansijske konsolidacije privrednog društva Aluminija , s 44 posto učešća državnog kapitala, obuhvata izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31. decembra 2019. u ukupnom iznosu od 389.238.862 KM, a po osnovu isporučene električne energije, dugovanja prema dobavljačima i zaposlenicima, a u skladu s Elaboratom opravdanosti finansijske konsolidacije za period 2021 – 2023.

Izmirenje dugovanja izvršit će se na osnovu, kako je istaknuto, sporazuma o finansijskoj konsolidaciji s davaocima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Odobreno produženje konsolidacije travničkog preduzeća Borac obuhvata izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31. decembra 2019. u ukupnom iznosu od 16.389.053 KM, a po osnovu doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza, isporučenu struju i vodu, dugovanja prema dobavljačima i radnicima.

Izmirenje dugovanja izvršit će na osnovu sporazuma o finansijskoj konsolidaciji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ZZO SBK, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje SBK, davaocima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Postupak produženja finansijske konsolidacije sarajevskog preduzeća Zrak obuhvata izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31. decembra 2019. u ukupnom iznosu od 10.415.950 KM, a po osnovu doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza, dugovanja prema dobavljačima i zaposlenicima.

Izmirenje dugovanja izvršit će na osnovu sporazuma o finansijskoj konsolidaciji koji će sačiniti sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ZZO Kantona Sarajevo, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje KS, davaocima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Vlada FBiH zadužila je skupštine ova četiri preduzeća da donesu odluke o povećanju kapitala za dio obaveza koje su predmet konsolidacija, a privredna društva da jednom mjesečno izvjeste Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije o poduzetim aktivnostima. Ovo ministarstvo će pratiti provođenje odluke i o tome izvjestiti Vladu FBiH.

Postupak finansijske konsolidacije ne može trajati duže od 31. decembra 2023., a odluka će se primjenjivati od 1. januara sljedeće godine, saopćili su iz Vlade FBiH.

Biznis.ba