Okončan prvi ciklus projekta Ženska Mentorska Mreža

Okončan je prvi ciklus projekta Ženska Mentorska Mreža nakon gotovo četiri mjeseca aktivnog rada i učenja.

Projekat je okupio više od 100 poslovnih žena, među njima 53 iskusne mentorice s bogatim višegodišnjim životnim i menadžerskim iskustvom iz različitih industrija, koje su znanje i iskustvo podijelile s mladim ženama na početku karijere, saopćila je Addico banka.

– Prvi ciklus Ženske Mentorske Mreže smo posvetili osposobljavanju jedne generacije žena iz privatnog sektora u nadi da će sutra dati doprinos ekonomiji Bosne i Hercegovine i demonstrirati da veća zastupljenost žena u upravljanju donosi korist svakom okruženju. Motiviranim i zainteresovanim mladim ženama pomogli smo da unaprijede svoje postojeće vještine kroz individualno mentorstvo i zajedničke obuke iz različitih oblasti – kazala je predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo i jedna od inicijatorica projekta.

Deloitte BH već godinama, putem globalne inicijative SheXo promoviše žensko poduzetništvo i mentorstvo, a Ženska Mentorska Mreža je nastala kao ideja da se ove dvije stvari objedine, ističe Sabine Softić, direktorica Deloittea BH i jedna od inicijatorica projekta.

– Empirijski podaci pokazuju da Bosna i Hercegovina značajno odstupa od međunarodnih pokazatelja kad je u pitanju zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama te nam je drago da smo ovim projektom barem djelimično uticali na poboljšanje tih pokazatelja – dodala je Softić.

Treći dan edukacije obuhvatio je teme poslovne etike, javnog nastupa i verbalne i neverbalne komunikacije te vještine liderstva. Održan je i panel o temi razvojnog puta karijere, a učesnicama se obratila Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske.

Najuspješnije učesnice, koje su potpuno realizovale predviđeni fond sati edukacije i ostvarile postavljene ciljeve na početku projekta nagrađene su certifikatom koji će im pomoći u razvoju karijere.

U prvom ciklusu Ženske Mentorske Mreže učestvovale su mlade poslovne žene iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Mostara, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Prijedora, Srebrenika, Visokog, Ilijaša, Travnika, Kaknja, Tešnja, Lukavca, Doboja, Usore, Živinica i Srebrenice.

Projekat su podržali EBRD, UNDP, RCC i IFC.

Biznis.ba / FENA