Otkup kornišona u punom jeku

Otkup kornišona je u punom jeku iako je bilo naznaka da će vremenske neprilike ozbiljno ugroziti ovogodišnje urode.

– Otkup kornišona je u punom jeku. Ove godine imamo oko 480 kooperanata, od kojih planiramo otkupiti oko 2.000 tona kornišona. Naši kooperanti su prva i najvažnija karika u razvoju ove grane poljoprivrede u našoj zemlji. Za dostavljene prinose isplate su im redovne, kao i prethodnih godina – potvrdio je Senahid Huremović, direktor firme Agrona d.o.o. Živinice, koja je započela s otkupom kornišona po unaprijed utvrđenom planu.

Ova firma jedan je od korisnika IFAD-ovog Projekta razvoja ruralnog poslovanja, čiji cilj je smanjenje siromaštva na selu podizanjem prihoda ciljne skupine i osnaživanjem njihove sposobnosti brzog oporavka, uz gradnju profitabilnih farmskih domaćinstva (poduzeća). U slučaju firme Agrona, riječ je o uzgajivačima kornišona.

– Očekujemo da se tokom 2018. godine u saradnji s Agronom identificira i putem sufinansiranja pomogne oko 350 siromašnih domaćinstava na Projektnom području, koje čine općine sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. Time bi se direktno doprinijelo smanjenju siromaštva u pomenutim domaćinstvima – kazao je direktor Ureda za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović.

Kao i prethodnih godina, 70 posto uroda kornišona će se zahvaljujući kapacitetima Adriatic Group iz Beča izvoziti na tržište EU kao sirovina. Ostatak sirovine koristit će se za preradu u kapacitetima bh. fabrika Voćar-promet u Glumini i Natura food u Bijeljini, također članicama Adriatic Group. Gotovi proizvodi plasirat će se na domaće i inozemno tržište kroz brend Natura, saopćeno je iz PR agencije Pricha.

 

Biznis.ba / FENA