Petričević: Vlada će nastaviti s mjerama za očuvanje radnih mjesta

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević poručio je da će Vlada i resorno ministarstvo nastviti i ove godine sprovođenje mjera sa ciljem da se očuvaju privredne aktivnosti i radna mjesta u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske i resorno ministarstvo su od samog početka pandemije virusa korona zauzeli stav da treba očuvati radna mjesta i maksimalno pomoći domaćoj privredi da bi ostala što zdravija.

“Ohrabrujući je podatak da, prema određenim pokazateljima, postoji blagi pozitivan pomak u smislu oporavka ekonomije”, naveo je Petričević u intervjuu Srni.

Nosilac ekonomskog razvoja svake zemlje pa tako i Srpske je, prema riječima ministra, prerađivačka industrija u kojoj je zaposleno oko 57.000 radnika, a čak 85 odsto izvoza upravo je iz te grane industrije.

Petričević je naglasio da je cilj brojnih mjera, koje su donosili Vlada Srpske i Republički štab za vanredne situacije, bio da se pomogne prerađivačkoj industriji.

“Sve je bilo usaglašeno sa njihovim predstavnicima, Unijom udruženja poslodavaca, Privrednom komorom s ciljem da sačinimo mjere koje će dati efekat, kojima će privrednici biti zadovoljni i kojima će se održati nivo proizvodnje i poslovanja koje je situacija nalagala”, istakao je Petričević.

On se nada da će sa socijalnim partnerima biti nastavljene aktivnosti i u narednom periodu, koji bi trebalo da bude period oporavka, odnosno ekonomskog rasta.

Ukazao je na važnost da su sačuvani privredni kapaciteti i radna snaga, a razvojem tih privrednih subjekata, kako je objasnio, podigli bi njihovu priduktivnost na viši nivo i što spremnije dočekali period poslije završetka pandemije virusa korona i izazove koji predstoje.

Kako kaže, resorno ministarstvo je u komunikaciji sa privredom odlučilo da podrži i privredne subjekte iz prerađivačke industrije koji su i u godini pandemije i teškog poslovanja odlučili da nabave novu ili znatno noviju opremu.

Petričević je naveo da su time, prije svega, postali konkurentniji, efikasniji, povoljniji, odnosno ono što je privreda tražila.

“Nedavno smo potpisali ugovore sa privrednicima, a sredstva od dva miliona KM su bila obezbijeđena iz Kompenzacionog fonda. Plasirana su u dva programa – prvi je podrazumijevao male privredne subjekte koji zapošljavaju od pet do 50 radnika, a drugi program za veće privredne subjekte”, rekao je Petričević.

On je dodao da je u prvom programu obuhvaćeno 45 privrednih subjekata, a u drugom 49 subjekata.

Što se tiče podsticaja za nabavku novih tehnologija, Petričević je podsjetio da je lani isplaćeno dva miliona KM, a u ovoj godini biće nastavljen kontinuitet podrške privredi u realizaciji investicionih projekata tako da je u budžetu ministarstva predviđeno četiri miliona KM.

“Trudićemo se da javni poziv sprovedemo u prvom kvartalu”, naglasio je Petričević.

On je istakao da bez mjera Vlade Srpske i Republičkog štaba ne bi bilo pozitivnih efekata, te naveo podatak da je poslije 10 mjeseci od početka pandemije zadržan broj radnika u Srpskoj i da ih je, prema zvaničnim pokazateljima Zavoda za zapošljavanje, čak 2.500 više u odnosu na početak pandemije.

Petričević je naveo da je privreda Srpske pokazala vitalnost u kriznom periodu, u šta se, uvjerio nakon posjete većem broju provredenih društava, te ukazao da se veliki broj firmi preorjentisao na onlajn poslovanje zbog čega je bitna i sama platforma digitalizacije, koja je najavljivana i treba je nastaviti.

S druge strane, dodao je Pertričević, fleksibilnost, znanje menadžmenta pojedinih privrednih društava uticalo je da su se brzo transformisala i da su se uz male korekcije preorjentisala na drugu proizvodnju koja je tada bila aktuelna i na neki način obezbjeđivala nova tržišta.

“Po pokretanju privredne aktivnosti početkom ljeta, kada su ‘otkočene’ rigorozne mjere, došlo je do određenog blagog oporavka privrede. Postojeći ugovori su obnovljeni, a s druge strane došlo je i do otvaranja novih tržišta”, naveo je Petričević.

Petričević je podsjetio da je bez obzira na okolnosti cijele prošle godine u Srpskoj zabilježen rast prosječne neto plate, a u drugoj polovini godine prvi put je ona bila veća nego u u Federaciji BiH i taj trend zadržan do kraja godine.

“Prema podacima za novembar, prosječna neto plata u Srpskoj je iznosila 969 KM za šta je sigurno zaslužan Zakon o podsticajima u privredi Srpske i to ćemo nastaviti i u ovoj godini”, rekao je Petričević.

Po osnovu Zakona o podsticajima u privredi Srpske u 2020. godini je isplaćeno je oko osam miliona KM, a prvi obračunski period je obuhvatao 455 privrednih subjekata sa oko 13.000 radnika, dok je u drugom, kaže ministar, bilo 505 privrednih subjekata kojim je obuhvaćeno 20.500 radnika.

Kada je riječ o Zakonu o podsticajima u privredi Srpske, naveo je Petričević, za te namjene je u budžetu Ministarstva predviđeno je minimum pet miliona KM, jer se iz obračunskog u obračunski period povećava broj privrednih subjekata i obuhvat radnika kojima se povećavaju plate.

 

Biznis.ba / SRNA