Počela realizacija projekta ‘CeDICo’ za podršku izvozno orijentisanim sektorima

Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici započeo je realizaciju projekta i osnivanja resursnog centra “CeDICo” za podršku izvozno orijentisanim sektorima Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona.

“CeDICo” će djelovati pri Ekonomskom fakultetu u Zenici u oblasti digitalne transformacije poslovanja malih i srednjih preduzeća te jačanja njihovih inovativnih kapaciteta i konkurentnosti.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi 736.129 KM, od čega 535.929 KM finansira Evropska unija.

Projektne aktivnosti su podijeljenje u tri oblasti: aktivnosti u vezi digitalizacije malih i srednjih preduzeća, aktivnosti jačanja njihovih inovativnih kapaciteta i razvoj inovacija i novih proizvoda, kao  i aktivnosti u vezi jačanja konkurentnosti te razvoja poslovnog okruženja, u saradnji sa privrednim komorama i nosiocima izvršne vlasti.

Projekt će se fokusirati na digitalnu transformacije poslovanja kompanija, te inicirati digitalnu transformaciju tržišta rada. Kao rezultat, ciljana preduzeća trebala bi povećati svoj izvoz i prodaju, te kreirati nova radna mjesta.

“CeDICo” će biti realizovan u okviru projekat “EU4Business” koji je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Njemačka (1,1 miliona eura), saopćeno je iz Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

 

Biznis.ba