Porezna uprava FBiH – Poziv poreznim obveznicima da izmire obaveze

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća porezne obveznike da je do kraja poslovne 2020. godine ostalo još 12 radnih dana tokom kojih trebaju podnijeti nepodnesene porezne prijave i izmiriti svoje porezne obaveze i 2021. godinu započeti bez starih poreznih obaveza.

Iz Porezne uprave FBiH podsjećaju porezne obveznike koji imaju porezni dug koji je nastao zaključno do 31. decembra 2016., da uplatom ovog duga do 31. decembra ove godine mogu ostvariti pravo na otpis zateznih kamata, te 2021. započeti bez starih poreznih obaveza i ostvarenom koristi od otpisa zateznih kamata.

Zahtjev za otpis zateznih kamata (Obrazac ZAOK), se može preuzeti na web stranici Porezne uprave Federacije BiH www.pufbih.ba, u dijelu obrasci – Zakon o visini stope zatezne kamate na javne prihode, ili na linku VIDEO, a isti se podnosi neposredno ili putem pošte nadležnoj organizacionoj jedinici Porezne uprave FBiH kod koje se podnosilac zahtjeva vodi kao porezni obveznik.

Podnošenjem poreznih prijava i plaćanjem poreznih obaveza, u skladu sa zakonom, porezni obveznici neće biti izloženi riziku izricanja kazni, i to: za neplaćanje poreza na dobit do 100.000 KM, za nepodnošenje poreznih prijava do 100.000 KM, za neplaćanje doprinosa do 5.000 KM, kao ni riziku plaćanja kamate po stopi od 0,04 posto dnevno, odnosno na godišnjem nivou 14,6 posto.

Cilj Porezne uprave FBiH nije sankcionisanje i kažnjavanje poreznih obveznika. Naš cilj je da svaki porezni obveznik ispunjava zakonom propisane obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika i da za svaku uslugu izda račun, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Iz ove Uprave pozivaju porezne obveznike da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Blagovremenim isplatom plaća i plaćanjem poreznih obaveza dobivate zadovoljnog i produktivnog radnika koji može da ostvari svoja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti, a zadovoljni radnik daje najbolje rezultate. Porezna uprava FBiH želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima i drugim propisima. Porezna uprava FBiH se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji su uredno izvršavali svoje porezne obaveze i poziva i ostale porezne obveznike da to blagovremeno čine, navodi se u saopćenju.

Biznis.ba / FENA