Predstavljena online platforma za dodjeljivanje certifikata Safe Travels

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo predstavila je danas u Sarajevu online platformu “safetravels.turizambih.ba” za dodjeljivanje certifikata “Safe Travels” kompanijama i organizacijama u BiH.

Riječ je o oznaci koju dodjeljuje Svjetsko vijeće za turizam i putovanja (WTTC), a koja omogućava putnicima da prepoznaju destinacije koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite vezane za borbu protive pandemije COVID-19, kao važan preduslov za sigurna putovanja. Bosna i Hercegovina je dobila pravo na korištenje “Safe Travels” oznake u martu 2021.

Đapo je navela da su Vijeće ministara, entitetske valde i Vlada Brčko distrikta usvojili protokole koji propisuju smjernice i daju garancije za zaštitu zdravlja od COVID-19 radnika u turizmu i samih turista.

– Oznaka “Safe Travels” znači puno bolji imidž kompanija, bilo da se radi o hotelima, turističkim agencijama, vodičima ili bilo koji pružaoci usluga kao što su muzeji i slično – dodala je Đapo.

Direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID-a u BiH Karl Wurster izjavio je da im je zadovoljstvo što su pomogli federalnom ministarstvu da pokrene online platformu za registraciju zanteresovanih organizacija.

– Kada turisti vide oznaku “Safe Travels” to im garatuje da se ta kompanija pridržava smjerica i prokola za zaštitu zdravlja od COVID-19 u turizmu koje su usvojile državne institucije – rekao je Wurster.

Raisa Ratković, članica uprave kompanije Holdina d.o.o. koja je prva stekla taj certifikat, naglasila je da im je bilo zadovoljstvo sarađivati sa projektom USAID Turizam na implementaciji najboljih međunarodnih praksi za zaštitu od COVID-19 na njihovoj mreži benzinskih stranica INA i Energopetrol.

Biznis.ba / FENA