Projekat BetMET razvija metalni sektor u HNK

Zahvaljujući BetMET projektu, sva mala i srednja preduzeća koja se bave metalom imaju priliku da znatno podignu kvalitet svojih proizvoda putem nove savremene opreme koja im je na raspolaganju na Mašinskom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Na taj način, firme metalnog sektora s područja Hercegovine izravno povećavaju svoju konkurentnost na tržištu EU i otvaraju nove mogućnosti izvoza, saopćilo je Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Projekat BetMET, čiji je prevashodni cilj razvoj metalskog sektora, podržao je izgradnju kapaciteta Mašinskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru nabavkom opreme i obukom kadrova, što je izravno stvorilo priliku za unaprjeđenje proizvodnje i povećanje konkurentnosti firmi u metalnom sektoru Hercegovine.

Od nove opreme i općeg podizanja kapaciteta koristi će imati sve firme koje u svom procesu rada imaju zavarivanje ili površinsku zaštitu metala ali i druge firme koje posluju u metalnom sektoru.

“Mi smo znatno unaprijedili svoje laboratorije. Studenti – budući inžinjeri će imati priliku da ovladaju s tom opremom. Također, pružamo mogućnost malim i srednjim preduzećima da unaprijede svoj proizvod i postanu konkurentniji na tržištu”, poručio je Edin Džiho, direktor Instituta za mašinstvo na Mašinskom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Mašinski fakultet je specijalizovan za davanje stručnog mišljenja za racionalan izbor konstrukcijskog materijala. U sklopu projekta, nabavljena je i stavljena u funkciju oprema za mjerenje i ispitivanje metala – univerzalno mjerno pojačalo za mjerenje naprezanja punog mosta ili polumosta, mjerač debljine sloja metalnih podloga da bi se omogućila što veća fleksibilnost mjerenja debljine sloja na metalnim podlogama, mjerač hrapavosti površine i moduli za analizu hemijskog sastava za: alatne i manganske čelike, za legure nikla, za legure bakra, za legure titanijuma.

Pored toga, certificirana su dva inžinjera koji su sada kvalifikovani da pružaju usluge malim i srednjim preduzećima. Certifikacijom međunarodnog inžinjera za zavarivanje, Mašinski fakultet je postao pružalac usluga koji može obezbijediti nadzor nad zavarivanjem koji mala i srednja preduzeća moraju imati ne samo za kvalitet zavarivanja, već i za ispunjavanje ISO standarda kvaliteta, te izvoz.

Takođe, Fakultet posjeduje osoblje koje može uraditi ispitivanje penetrantima koje se često koristi u ispitivanju zavarenih spojeva na konstrukcijama kao ispitivanje bez razaranja. Ovom metodom moguće je otkriti pukotine dužine 0,1 mm i širine 0,03 mm.

Projekat BetMet je dio EU4Business projekta, a implementira ga Udruženje poduzetnika LiNK s partnerima.

Specifični cilj projekta je povećati konkurentnost i izvoznu vrijednost proizvoda (PEV) izvozno orijentiranih malih i srednjih preduzeća iz metalnog sektora kroz uvođenje i unapređenje inovativnih tehnologija i upotrebe usluga za razvoj poslovanja i kvalitetu zaštite površine metalnih proizvoda.

EU4Business je projekt Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekt je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke, stoji u saopćenju.

Biznis.ba / FENA