Prosječna plata u Federaciji BiH u novembru bila veća za 2,3 posto nego u oktobru

Prosječna isplaćena plata u novembru u Federaciji BiH iznosila je 1.022 KM i nominalno je bila veća za 2,3 posto u odnosu na oktobar 2021. godine.

Posmatrano po djelatnostima, u novembru 2021., u odnosu na oktobar, najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu za 8,2 posto, zatim u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 5,4 posto te u prerađivačkoj industriji za 3,5 posto.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u ostalim uslužnim djelatnostima za 6,5 posto, zatim u finansijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja za 1,5 posto.

“U poređenju s godišnjim prosjekom neto plate u 2020. godini na području Federacije BiH došlo je do povećanja prosječne isplaćene neto plate za 6,9 posto. Posmatrano po djelatnostima, u novembru 2021., u odnosu na prosjek 2020. godine, najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima za 16,7 posto, poslovanju nekretninama za 13,3 posto, prerađivačkoj industriji za 12,3, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelijerstvo i ugostiteljstvo) za 11,7 posto, dok je smanjenje neto plate zabilježeno u ostalim uslužnim djelatnostima za 0,7 posto”, saopšteno je iz Zavoda za statistiku FBiH.

Biznis.ba