Sedam firmi angažirano na radovima na regionalnim cestama u TK

U Direkciji za regionalne ceste Tuzlanskog kantona potpisani su ugovori s predstavicima građevinskih kompanija o izvođenju radova na regionalnim cestama u ovom kantonu, a radi se o projektima za koje će biti zaduženo sedam građevinskih firmi.

Rekonstrukcija i gradnja cesta finansirat će se kreditnim sredstvima za što je Direkcija ugovore potpisala ranije i ukupan iznos ugovorenih poslova veći je od 10 miliona KM.

Kriterije iz javnog poziva zadovoljilo je sedam domaćih građevinskih kompanija i to dvije kompanije iz Čelića, te po jedna iz Teočaka, Gradačca, Gračanice, Doboj Istoka i Srebrenika i već sutra njihove će mašine bit će na terenu.

Firma iz Srebrenika uposlit će dvadesetak radnika koji će uradit 200 do 300 metara puta u toj općini, pojasnio je Hamzalija Ibrić iz ove kompanije, a radovi će biti u iznosu od oko 119.000 KM.

Izvođači su se obavezali da će u zadanom roku ispoštovati ugovore od kojih je prvi rekonstrukcija regionalne ceste R-459 dionica, kraj rekonstrukcije Lovački dom.

Na cesti koja povezuje Tuzlu i Čelić preko Doknja i Šibošnice radit će se rehabilitacija i sanacija dionice, škola u Doknju – Jarići, odnosno do početka novog asfalta, dužine oko dva kilometra.

Na cesti R-465a radit će se dionica Kerep – Zelinja, a ugovorena je i rekonstrukcija R-469, dionica Banovići – Živinice, i to prema raskrsnici s magistralnim putem M-18 u dužini od sedam i pol kilometara.

Preostali ugovori se odnose na rekonstrukciju kolovoza regionalne ceste R-456 Priboj – Rastošnica, gradnju mosta preko rijeke Janje s pristupnim saobraćajnicama te na rekonstrukciju saobraćajnice i postojećeg mosta preko rijeke Rastošnice.

Ugovorena je i rekonstrukcija regionalne ceste kod Doma zdravlja u Gračanici sa izradom kružnog toka i natkrivanjem rijeke Sokoluše u dužini od 150 metara.

Direktor Direkcije za regionalne ceste TK Agan Delibajrić podsjetio je da se ovdje radi o dugo najavljivanom projektu kada je rečeno da će TK biti veliko gradilište, a rok za izgradnju je 60 dana.

– To je veoma kratak rok, ali izvođači radova spremni su početi raditi odmah. Već sutra počinju radovi na kružnom toku u Gračanici, dok u Banovićima radovi počinju u četvrtak tako da će u narednih 10 dana svi izvođači radova biti na terenu – istaknuo je Delibajrić.

Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Mirsad Gluhić napomenuo je da će tokom rada na ovim dionicama biti angažirano oko 1.000 radnika.

Kako je ministar naglasio, za 50 posto kreditnih sredstava potpisan je ugovor i bit će utrošena dok će za ostatak potpisati ugovori u narednom periodu kada se završi cijeli tenderski proces.

– Putevi u Tuzlanskom kantonu su veoma potrebni za razvoj privrede, ali nezaobilazno i za razvoj turizma – zaključio je Gluhić.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 10.335.998 KM.

 

Biznis.ba / FENA