SimCity u stvarnosti: U Beču otvoren prvi City Intelligence Lab

Kako se razvijaju vrućine, saobraćaj ili vjetar? Koji je potencijal solarnih panela u gradu? Na ta i slična pitanja iz polja urbanizma i prostornog uređenja Beč nudi brze odgovore uz pomoć umjetne inteligencije i modela virtuelne stvarnosti u City Intelligence Lab.

Ove sedmice je u Beču predstavljen projekt City Intelligence Lab. Laboratorij posjeduje umjetnu inteligenciju i samostalno komunicira s korisnicima, a razvijen je od strane Austrijskog tehnološkog instituta (AIT). U svojoj datoteci pohranjuje podatke koji su se godinama prikupljali i snažno podsjeća na video igricu SimCity, putem koje su generacije igrača ostvarivale svoje urbanističke vizije.

 

City Intelligence Lab omogućava podizanje cijelih naselja u minuti, vještačka inteligencija istovremeno obračuna sve moguće posljedice po pitanju strujanja zraka i vjetra, promjena temperature ili promjena u saobraćaju. Drugim pokretom prsta možete kompletno naselje pretvoriti u parking, izvršiti preraspodjelu poslovnih objekata i izračunati kako bi se to odrazilo na tržište nekretnina.

Prednost inteligentnog sistema, kojeg smatraju novom vrstom laboratorijske infrastrukture, je prije svega njegova brzina a u budućnosti će biti primjenjiv i na drugim gradovima, saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Biznis.ba