Slovenska Krka ostvarila rekordnih 300 miliona eura dobiti

Slovenska farmaceutska skupina Krka iz Novog Mesta objavila je u četvrtak da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 300,75 miliona eura dobiti iz poslovanja i 1,16 milijarde eura prihoda od prodaje, što je 6 posto više nego lani, zahvaljujući među ostalim i pandemiji covida-19.

“Postigli smo rekordne rezultate i prilagodili poslovne procese većim korištenjem komunikacijskih alata, dobrom financijskom kondicijom, širokom ponudom naših kvalitetnih farmaceutskih proizvoda, kontinuiranom proizvodnjom i nabavom te inovativnim pristupima u svim područjima rada”, izjavio je nakon objave rezultata direktor tvrtke Jože Colarič.

Dionice slovenskog proizvođača generičkih lijekova i drugih farmaceutskih proizvoda u četvrtak su, nakon objave rezultata iz prvog kvartala, porasle za 3,2 posto na Ljubljanskoj burzi, najviše među dionicama koje na toj burzi kotiraju.

Zbog epidemije smo u prvom kvartalu imali izrazit porast potražnje i prodaje, dok se je taj utjecaj u drugom i trećem kvartalu smanjio, navela je u priopćenju na Ljubljanskoj burzi Krka, a prenosi Hina.

Grupa je u prvih devet mjeseci realizirala 300,75 milijuna eura dobiti iz poslovanja, što je 57 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je bruto dobit (EBITDA) u visini 384,6 povećana za 40 posto.

Zbog epidemije je bila izrazito povećana potražnja i prodaja sredstava za dezinfekciju i lijekova na recept, dok je u zimskom dijelu godine bila manja potražnje antibiotika i lijekova koji se izdaju bez recepta, tvrde u najvećoj slovenskoj farmaceutskoj tvrtki, dodajući da su najbolje rezultati postigli na tržištima srednje i istočne Europe.

 

Biznis.ba / FENA