Svjetske berze oštro pale, širenje koronavirusa ne popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer se ulagači plaše usporavanja oporavka najvećih svjetskih gospodarstava zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.

Rekordi su zabilježeni i idućih dana, pa je tako broj ukupno zaraženih u svijetu premašio 45 milijuna, dok je od tog virusa dosad umrlo više od 1,18 milijuna ljudi.

Zbog toga mnoge zemlje ponovno uvode restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa. Tako je Španjolska proglasila izvanredno stanje, koje će potrajati do svibnja iduće godine, dok su Njemačka i Francuska objavile planove za zatvaranje velikog dijela javnog života na mjesec dana.

„Očigledno je virus izvan kontrole, brzo se širi, situacija je loša. Koncept da će samo nestati bila je pogrešna pretpostavka”, kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki North Star Investment Management.

S obzirom na to, sve je jasnije da se globalno gospodarstvo neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali.

Uz to, sasvim je jasno da Bijela kuća i Kongres ne mogu dogovoriti novi paket poticajnih fiskalnih mjera prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Ulagače nije ohrabrio ni podatak o skoku američkog gospodarstva u trećem tromjesečju za rekordnih 33 posto na godišnjoj razini, zahvaljujući državnim poticajima u vrijednosti od oko 3.000 milijardi dolara.

Unatoč tom skoku, od početka godine bruto domaći proizvod (BDP) i dalje je u minusu zbog oštrog pada u prva dva kvartala ove godine.

„Čak i s ovim skokom, američko gospodarstvo ostaje oko 3,5 posto ispod razine prije pandemije. A put prema oporavku sada je manje jasan, s obzirom na rekordni rast broja zaraženih koronavirusom u svijetu”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

U fokusu ulagača bili su prošloga tjedna i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 230 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, od čega je 86 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su oko 10 posto manje nego lani u trećem tromjesečju.

Među najvećim gubitnicama našle su se dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Facebook. Cijene tih dionica potonule su u petak više od 5 posto.

Premda su sve te kompanije izvijestile o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima, ulagači su zaključili da ti rezultati ipak ne mogu opravdati tako visoke razine cijena, s obzirom da je tehnološki sektor predvodio rast tržišta posljednjih mjeseci.

„Svim tim dionicama bi cijene trebale biti korigirane jer su uglavnom sve znatno precijenjene. Pitanje je samo kada će i na kojim cjenovnim razinama doći do korekcije”, kaže David Bahnsen, direktor u tvrtki The Bahnsen Group.

Zbog svega toga, u cijelom listopadu Dow Jones izgubio je 4,6 posto, S&P 500 2,8, a Nasdaq indeks 2,3 posto. Stoga je sada S&P 500 gotovo 9 posto ispod rekordne razine u povijesti, koju je dosegnuo početkom rujna.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica potonuo je više od 5 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 4,8 posto, na 5.577 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 8,6 posto, na 11.556 bodova, a pariški CAC 6,4 posto, na 4.594 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 2,35 posto, na 22.977 bodova.

 

Biznis.ba / Hina