U Federalnom ministarstvu razvoja potpisan Ugovor o komisijskim poslovima

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i predsjednik uprave Razvojne Banke Federacije BiH (RBFBiH ) Semir Fejzić potpisali su u Mostaru Ugovor o komisijskim poslovima.

Ugovor predstavlja nastavak uspješne suradnje Federalnog ministarstva i RBFBiH na realizaciji programa “Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta” subjektima malog gospodarstva u Federaciji BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, za ovaj program je iz Proračuna Federacije BiH u proteklih 12 godina izdvojeno i na depozitni račun otvoren kod RBFBiH ukupno uplaćeno 25.648.465 maraka. Sredstva su angažirana na revolving osnovi, te su do 30. 6. 2020. godine realizirana 202 kredita za subjekte malog gospodarstva u Federaciji BiH u ukupnom iznosu od 41.915.699 maraka, a postotak naplativosti kredita je 98,15 posto.

Rok povrata kredita je 84 mjeseca uz grace period od maksimalno 24 mjeseca, te uz kamatnu stopu od jedan posto. Ovisno od veličine tvrtke, iznosi pojedinačnih kredita se kreću od 20.000 maraka do pola milijuna maraka.

U novonastaloj situaciji uzrokovanom pandemijom koronavirusa, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je, svjesno negativnih ekonomskih posljedica, svim korisnicima komisijskih kredita reliziranih putem RBFBiH, omogućilo moratorij u trajanju do maksimalno šest mjeseci, odnosno reprogramiranje kreditnih obaveza unutar prvobitno ugovorenih rokova otplate, kao i mogućnost produženja krajnjeg roka do maksimalno šest mjeseci.

Dodijeljena sredstva po posljednjem javnom natječaju za izbor potencijalnih korisnika programa “Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta” 2020. godini iznose 4,64 milijuna maraka za 22 tvrtke, što je značajan iznos ulaganja i investicija u gospodarstvo Federacije BiH u trenutnim okolnostima.

Potpisnici su javno pozvali sve zainteresirane subjekte malog gospodarstva, koji planiraju poslovne investicije, da prate obavijesti na internetskoj stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i prijave se na javni natječaj koji će uskoro biti objavljen, navodi se u priopćenju.

Biznis.ba / FENA