UNDP kreirao besplatan online alat za podršku digitalizaciji preduzeća u BiH

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u okviru projekta DigitalBIZ, kreirao je besplatan online alat za podršku digitalizaciji mikro, malih i srednjih preduzeća pod nazivom „Digitalni puls“ kako bi podržao bosanskohercegovačke poduzetnike u unapređenju njihovog poslovanja.

Ovim alatom moguće je izvršiti samoprocjenu digitalne zrelosti preduzeća u oblastima – digitalna komunikacija, digitalni odnosi sa klijentima, digitalno i zaposlenici, informacijska i IT sigurnost, digitalno upravljanje kompanijom i digitalna proizvodnja i usluge.

Na osnovu rezultata samoprocjene, alat nudi i savjete za unapređenje, tačnije skup osnovnih preporuka koje će preduzećima pomoći na putu njihove digitalne transformacije.

„Digitalni puls“ je baziran na iskustvima i dobrim praksama iz Evropske unije (EU), koja su prilagođena potrebama bosanskohercegovačkih preduzeća, saopćeno je iz UNDP-a BiH.

Iz UNDP-a, istovremeno, navode da je „Digitalni puls“ dostupan na online platformi www.digitalnaekonomija.ba, te pozivaju predstavnike svih mikro, malih i srednjih preduzeća u BiH da ga iskoriste i tako saznaju kako unaprijediti svoje digitalno poslovanje.

Projekat DigitalBIZ je projekat Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) koji pruža podršku digitalnoj transformaciji privrede kroz potrebne politike i regulatorne izmjene, razvoj kapaciteta, kao i razvoj infrastrukture za prenos tehnologije i poticanje inovacija.

Ovaj projekat predviđa pružanje podrške institucionalnim partnerima, posebno pružateljima usluga za razvoj poslovanja (npr. privredne komore, razvojne agencije, inovacijski centri, tehnološki parkovi…) u stvaranju povoljnog okruženja za razvoj digitalne ekonomije, odnosno povećanje produktivnosti postojećih ekonomskih sektora, rastućih novih tržišta i sektora, kao i ubrzanje ukupnog ekonomskog rasta kroz digitalne inovacije, navodi se u saopćenju.

 

Biznis.ba / FENA