UPFBiH: Novčane kazne za poslodavce 50 posto niže ako plate u roku osam dana

Segment prekršajnih kazni je oblast od posebnog interesa za poslodavce i jedno o najčešćih pitanja koje poslodavci postavljaju te je stoga i zasebno obrađeno u okviru radionice o inspekcijskom nadzoru koja je danas održana u Tuzli u organizaciji Udruženja poslodavaca FBiH.

Voditeljica radionice Diana Ružić rekla je da kada zakon određuje raspon u visini novčane kazne za određeni prekršaj sud će odrediti visinu kazne uzimajući u obzir sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti uključujući, ali ne ograničavajući se na težinu prekršaja i njegove posljedice, stepen odgovornosti okrivljenog, uvid u evidenciju o njegovim prethodnim prekršajima, njegovu finansijsku situaciju, kao i da li je iskazao kajanje.

– Bitno je naglasiti da značajnu novinu u zakonu predstavlja oslobađanje plaćanja 50  posto iznosa izrečene novčane kazne ako se novčana kazna izrečena prekršajnim nalogom plati u roku od osam dana. Ovakvo zakonsko rješenje, koje postoji i u praksi drugih pravnih sistema, je razlog povećanog stepen naplate novčanih kazni izrečenih prekršajnim nalogom, a s druge strane doprinosi smanjenju ekonomskog opterećenja i olakšanja plaćanja novčane kazne subjektima nadzora – kazala je Ružić.

Primarni cilj radionice bio je educirati poslovne subjekte o pravima i obavezama poslodavaca u postupku  inspekcijskog nadzora, značaju inspekcijskog nadzora, kao i načinu obavljanja nadzora.

Radionice su do sada održane u Goraždu i Bihaću, a nakon Tuzle radionice će biti održane i u Tešnju, Mostaru, Zenici i Sarajevu. U okviru radionica bit će predstavljen i Priručnik “Prava i obaveze poslodavaca kod vršenja inspekcijskog nadzora”, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

(FENA)