UPFBiH traži da se Pravilnik o zamjeni fiskalnih sistema u FBiH stavi van snage

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine insistira da Ministarstvo finansija FBiH stavi van snage Pravilnik o zamjeni fiskalnih sistema u FBiH. U saopćenju za javnost predlažu da se sačeka sa usvajanjem novog zakona o fiskalizaciji FBiH i tek nakon toga da se usvajaju adekvatni podzakonski akti, a da se Pravilnikom prejudiciraju rješenja iz novog zakona o fiskalizaciji FBiH.

-Primjena odredbi Pravilnika izazvala bi enormno povećanje troškova za kompanije iz oblasti maloprodaje i ugostiteljstva, ali i drugih djelatnosti u Federaciji BiH, koje već godinu i po dana snose ozbiljne ekonomske posljedice pandemije COVID-19. Nerazumljiva nam je namjera Ministarstva koje insistira na primjeni Pravilnika, pogotovo zbog činjenice da njegova primjena neće imati nikakav uticaj na priliv sredstava u budžete, navode iz Udruženja poslodavaca uz upozorenje da će se sredstva od zamjene fiskalnih sistemapreliti u džepove pojedinaca za koje, kako ističu, postoje indicije da su interesno i politički povezani sa pojedinim strukturama vlasti.

Obrazloženja Ministarstva finansija FBiH, kojim opravdava uvođenje novih fiskalnih uređaja, da će se zamjenom fiskalnih sistema pojačati kontrola naplate javnih prihoda ne smatraju opravdanim.

-Ukoliko u Ministarstvo finansija FBiH ostaju pri svoje obrazloženju, onda se u budžetu FBiH moraju predvidjeti sredstva i snositi troškove zamjene fiskalnih sistema. Prema navodima iz Ministarstva finansija FBiH, u ovome trenutku trebalo bi biti zamijenjeno oko 85.000 fiskalnih sistema, što iznosi oko 70 miliona KM, koje bi se prelile u džepove pojedinaca, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Biznis.ba / FENA